Reforma socijalnog stanovanja, veći dječji dodaci i penzije

Jedan od predloga programa Socijaldemokrata jeste reforma socijalnog stanovanja, na način što bi se uvećao značajno fond stanova u državnom vlasništvu, koje bi građani mogli da iznajme i plaćaju u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, a sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje, saopštila je danas Budimirka Đukanović kandidatkinja na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO". Kako je dodala zalageće se i za povećanje dječjih dodataka i penzija.

Kako ističu u saopštenju, poseban akcenat u Programu stavlja se na uslugu "predaha roditeljstvu", za roditelje djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Socijaldemokrate u ovoj oblasti naročito ističu omogućavanje prava na dječiji dodatak za svu djecu iz porodica čija su primanja ispod određenog nivoa po članu domaćinstva.

Ona je istakla da će se Socijaldemokrate pored unapređenja i osavremenjavanja postojećih socijalnih programa, zalagati i za povećanje minimalne penzije na najmanje 80 odsto minimalne zarade i uvođenje socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina koji su bez primanja.

Takođe, SD se zalaže za otvaranje novih domova za stare uz unapređenje usluge pomoći u kući za starije. U izbornom programu je i subvencioniranje gradskog i međugradskog prevoza za penzionere, kao jedan vid podrške ovoj kategoriji stanovništva kao i usluga pomoći u kući za osobe sa invaliditetom.

“Rezultat svega treba da bude Crna Gora kao društvo slobodnih, ravnopravnih i kreativnih ljudi, koji žive bez straha od diskriminacije po bilo kom osnovu i bez straha za svoje osnovne egzistencijalne potrebe”, zaključila je Đukanović.

Izvor: rtcg