Građani da provjere potpise podrške partijama

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je građane da provjere da li im je potpis podrške, za bilo koju od potvrđenih izbornih listi za parlamentarne izbore, uredno evidentiran ili zloupotrebljen.

Iz CGO su kazali da je Državna izborna komisija (DIK) kreirala na svom sajtu link - potpisi.dik.co.me.

Na tom linku, kako su pojasnili, građani mogu da provjere da li se nalaze u spisku podrške bilo koje od potvrđenih izbornih listi za parlamentarne izbore koji će biti održani 30. avgust.

"Pozivamo sve građane i građanke da iskoriste tu mogućnost i da jednostavnim unosom svog jedinstvenog matičnog broja provjere da li su uredno evidentirani, ukoliko su dali potpis, ili je došlo do zloupotrebe njihovog potpisa", navodi se u saopštenju CGO.  

Kako dodaju, u slučaju da provjerom utvrde da je za podršku određenoj listi zloupotrijebljen njihov potpis i lični podaci, ohrabrujemo te građane i građanke da podnesu krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv one liste koja je njihov potpis podrške zloupotrijebila.

"CGO će pružiti i besplatnu pravnu podršku svim licima koji je zatraže na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i pomoći im u postupku pisanja i podnošenja krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu. Takođe, CGO ohrabruje građane i građanke da takve primjere zloupotrebe svog potpisa javno komuniciraju", poručuju u CGO.

Izvor:  Centar za građansko obrazovanje