Ustavni sud ukinuo dio tehničkih preporuka DIK-a

Ustavni sud ukinuo je dio tehničkih preporuka Državne izborne komisije (DIK) za održavanje izbora, a koji se odnosi na glasanje putem pisma i glasanje u karantinu.

“Ukidaju se stav 1. i 4. poglavlja „Glasanje van biračkog mjesta – glasanje putem pisma” i poglavlje „Glasanje u karantinu”, u dijelu koji glasi: „Pravilima o glasanju putem pisma”, tehničkih preporuka za održavanje izbora”, navodi se u odluci Ustavnog suda. Djelovi poglavlja iz tehničkih preporuka koji su ukinuti prestaju da važe danom objavljivanja odluke Ustavnog suda. Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazali su da očekuju da DIK hitno primijeni odluku Ustavnog suda i osigura bezbjedne i ustavne preduslove za održavanje izbora.

“Pozdravljamo konačnu odluku Ustavnog suda, po CGO inicijativi, kojom je ukinut suštinski dio tehničkih preporuka DIK-a”, naveli su iz CGO. Kako su kazali, Ustavni sud je potvrdio tačnost navoda CGO da su preporuke DIK-a bile neustavne i nezakonite. “Posebno ističemo brzinu i kvalitet odluke Ustavnog suda, koji je ovim spriječio DIK da dovede u pitanje zakonitost glasanja”, naveli su iz CGO.

 

Izvor: MINA