Prodaje se šešir koji je Majkl Džekson nosio kad je izveo prvi "moonwalk"

Neposredno prije nego što je izveo svoj prvi "moonwalk", prepoznatljiv plesni pokret, Majkl Džekson bacio je svoj šešir s pozornice, a 40 godina kasnije prodaje se na aukciji u Parizu.

Bilo je to 25. marta 1983. kada se obilježavala 25. godišnjica postojanja poznate izdavačke kuće Motown.

Kralj popa na vrhuncu slave skinuo je šešir dok je pjevao svoj hit “Billie Jean”, hit koji je 16. maja 1983. emitovao američki NBC.

Vrijednost šešira procijenjena je na 60.000 do 100.000 eura i biće glavna atrakcija na aukciji koja će se 26. septembra održati u hotelu Drouot u Parizu, gdje će biti ponuđeno oko 200 rok memorabilija.

Događaj organizuje galerija Artpèges i aukcijska kuća Lemon Auction koja je prošle godine izazvala senzaciju gitarom Noela Galagera, razbijenom na večeri razlaza Oasisa. Prodata je za 385.500 eura s dodatnim troškovima.

Čovjek po imenu Adam Keli uzeo je Džeksonov šešir, “misleći da će pjevačevo osoblje doći po njega, ali nije”, rekao je Arthur Perault iz galerije Artpeges, dodavši da je vrijednost Džeksonovih predmeta u posljednje vrijeme pala zbog “prodaje krivotvorina i optužbi podignutih protiv njega”.

Keli je šešir čuvao nekoliko godina, a zatim ga je prodao jednom američkom kolekcionaru. Šešir je prošao kroz nekoliko privatnih zbirki i sada se nudi na aukciji u Parizu, kazao je Perault.

“To je prvi model šešira koji je kralj popa nosio na svojim nastupima”, ističe Perault.

Na aukciji se, među ostalim predmetima nude i gitara u vlasništvu legendarnog bluzera T-Bonea Walkera koja bi mogla da dostigne cijenu do 150.000 eura, odijelo koje je nosio Martin Gore iz Depeche Modea i jedna od Madoninih zlatnih ploča.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković