Naučnici objasnili zašto neku pjesmu ne možete da "izbacite iz glave"

Vjerovatno ste se našli u situaciji da pjesma ne može da vam izađe iz glave, izluđujući vas i sve oko vas ako je pjevušite naglas. Za ovo postoji naučno objašnjenje.

Psiholozi vjeruju da se radi o fenomenu koji se zove ušni crv.

Ušni crvi, poput nevoljnih muzičkih slika, primjer su „spontane spoznaje“, ili misli koje se pojavljuju iz vedra neba, bez korelacije sa zadatkom koji u tom trenutku obavljate, piše Life savvi.

Vjerovatnije je da će vam se pjesma zadržati u glavi ako ste je nedavno čuli, često je slušate, slušali ste je tokom stresnog perioda života ili ako ima posebno značenje. To je zato što vaš mozak prenosi ove tekstove u vaš sistem kratkoročne memorije u pokušaju da zadrži informacije.

Pjesme koje će vam se vjerovatno zadržati u glavi imaju zaraznu melodiju, brz tempo i tekstove koji se ponavljaju i lako pamte.

Pjesme „Poker Face“ Lejdi Gage i „Who Let the Dogs Out?“ od Baha Men su primjeri pesama koje imaju potencijal da vam se na neko vrijeme zadrže u glavi. To je zato što se refren u ovim pjesmama ponavlja, privlačeći pažnju slušaoca do tačke u kojoj je to sve čega se sjećaju.

Da biste izbjegli ove „ušne crve“, pokušajte da ne slušate muziku prije spavanja i izbjegavajte da slušate istu pjesmu prečesto. Ako vam se pjesma zadržala u glavi, pokušajte da žvaćete žvaku jer je poznato da pokreti vilice smanjuju spontanu spoznaju.

Sljedeći put kada budete slušali muziku, nemojte se nervirati kada ne možete da izbacite pjesmu iz glave. To je samo bezopasni „ušni crv“, prenosi N1 Zagreb.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković