Na koju stranu spavate? Evo zašto je dobro spavati na boku

Svako od nas spava u položaju koji mu najviše odgovara, ne razmišljajući o tome da li je to dobro ili nije, odnosno da li naše navike utiču na kvalitet sna i generalno na zdravlje.

Britanska naučnica iz oblasti neurologije i psihijatar, dr Tara Svort, smatra da je najbolje spavati na boku jer to ima veliku ulogu u čišćenju mozga od toksina tokom noći. Međutim, nije svejedno da li se odmarate na lijevom ili desnom boku.

Jedna studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Brain sciences, pokazala je da je za mozak najdjelotvorniji desni bočni položaj, jer doprinosi većem ispiranju "moždanog otpada", u poređenju s ležanjem na leđima ili stomaku. Istraživanje je pokazalo da usvajanje ovog položaja tokom sna može biti od velikog značaja za zdravlje mozga u procesu starenja i korisno kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerovog sindroma.

- Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najdjelotvornije očistili mozak od metaboličkih otpadnih materija koje su se nakupile dok smo budni - tvrdi autorka studije, danska naučnica iz oblasti neurologije, dr sc. Majken Nedergard.

Pored već navedenih zdravstvenih prednosti, treba imati na umu da spavanjem na boku može da se smanji i hrkanje.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković