Nakon ograničenja cijene ruske nafte: Poskupila nafta na svjetskom tržištu

Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. Cijene su porasle danas nakon dogovora grupe zemalja G7 i njenih saveznika da ih ograniče na 60 dolara po barelu. Rusija ne prihvata taj limit ni po cijenu smanjenja proizvodnje.

Brent nafta porasla je za oko 1 posto na više od 86 dolara na azijskom tržištu.Ovaj potez povećava pritisak Zapada na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Kliks.

Dolazi nakon što je grupa proizvođača nafte Opec+ pristala da ostane pri svojoj politici smanjenja proizvodnje, usred sporijeg globalnog rasta i viših kamatnih stopa."Ova odluka Opec+ da zadrži kvotu tamo gdje jeste... sama je po sebi implicitna vrsta podrške tržištu nafte", rekao je Kang Wu iz S&P Global Commodity Insights.Opec+ je grupa od 23 zemlje izvoznice nafte, uključujući Rusiju, koja se redovino sastaje kako bi odlučila koliko će sirove nafte prodati na svjetskom tržištu.Trgovci takođe reaguju na snažne podatke o radnim mjestima u SAD-u i ublažavanje Kovid ograničenja u nekim kineskim gradovima."Uvjerenje da bi Kina mogla ubrzati planove ponovnog otvaranja podstaknulo je ranojutarnji optimizam", rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Managementu.No upozorio je da se ne "juri za rastom nafte s ponovnim otvaranjem Kine jer će doći do golemog porasta slučajeva Omikrona, što bi moglo zadržati mobilnost u padu barem kroz prvo tromjesečje sljedeće godine".

Izvor: Rtcg