Turska vojska oštetila hram star 3.000 godina

Hram na sjeveru Sirije Ain Dara, star 3.000 godina, iz vremena sirijsko-hetitiske države, oštećen je tokom turskog bombardovanja Kurda, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, a jedan arheolog je rekao da je to "katastrofa" slična oštećenju ostataka drevnog grada Palmire.

 Arheološko nalazište Ain Dara iz "aramejske ere" (1.300-700 godine prije nove ere) je u enklavi Afrin koja je više od nedjelju dana meta turske vojne ofanzive. Opservatorija je navela da je u napadu u petak oštećeno 60 odsto nalazišta. To arheološko nalazište na oko 50 hektara otkriveno 1982, sadrži impozantne bazaltne lavove i freske u kamenu, rekao je generalni direktor Antikviteta i muzeja Sirije, Mamun Abdelkarim. "Tri hiljade godina civilizacije uništeno je jednim napadom", rekao je stručnjak Frans presu. Abdelkarim je ošetećenje hrama uporedio s akcijom džihdista Islamske države koji su 2015.  uništili ostatke antičkog grada Palmire.

 Taj stručnjak je zbog turske ofanzive zabrinut i za područje Džabal Saman, gdje su bogati ostaci drevnih sela s početka hrišćanstva, koja su na spisku svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). Turska je 20. januara pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije da bi sa svoje granice potisnula ojačale kurdske borce, smatrajući da su povezani s kurdskim separatistima u Turskoj.

 Izvor:RTCG