Ana Rucner objavila novi album(video)

Najpoznatija hrvatska violončelistkinja Ana Rucner objavila je novi album pod nazivom “Croatian Heritage”.

Rucnerovoj su podršku na albumu, između ostalih, pružili i Zagrebačka filharmonija, kvartet Rucner, Mario Rucner, Folklorni ansambl “Linđo” i Tamburaški orkestar HRT-a.

“Ovdje su prisutne hrvatske kompozicije i hrvatski autori koji imaju svoju istoriju i tradiciju i mislim da je ovo prirodno trebalo da se dogodi, završi na jednom lijepom nosaču zvuka i da bude dostupno ljudima. Srećna sam zbog odlične saradnju s ‘Croatia Recordsom’, za koji sam dosad objavila tri albuma”, rekla je Rucnerova.

Prihod od prodaje ovog albuma biće uplaćen u humanitarne svrhe, Fondaciji “Ivan Bulić”, a numere s ovog nosača zvuka Rucnerova je trebalo da izvodi u maju na turneji u Kini, koja je otkazana zbog epidemije virusa korona.

“Desiće se, nadam se, nekad krajem godine, počeće opet sve funkcionisati, ali što mi to možemo planirati… Najiskrenije samo mogu poželjeti prijateljima u Kini da se paze”, navela je Rucnerova.

Za njene koncerte se uvijek traži karta više, a njena pojava, kao i samo izvođenje izazivaju pažnju kako regionalne, tako i svjetske javnosti.

“Odrasla sam u porodici muzičara, moji su roditelji i brat muzičari i oduvijek sam okružena muzikom. Majka svira violončelo, a otac i brat viole, no violončelo me odmah privuklo i bilo moj odabir”, rekla je Rucnerova jednom prilikom.

Smatra da ovaj instrumnet pruža nebrojene mogućnosti interpretacije, a ona svira na klasičnom i električnom violončelu pa je i njen repertoar puno širi nego što bi bio da samo svira klasično čelo.

Priznala je i da se izvori inspiracije mijenjaju, ali da joj je oduvijek porodica bila beskrajna podrška i inspiracija.

“Inspirišu me i novi izazovi, sam čin stvaranja nečeg novog što ću podijeliti s ljudima”, zaključila je Rucnerova.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila:Ljilja Brajković