U regionu nevrijeme i poplave

Obilna kiša koja je sinoć počela da pada na području centralnog dijela Bosne i Hercegovine, izazvala je probleme u Žepču i Vitezu, a meteorolozi upozoravaju na opasnosti od bujičnih poplava.

Zbog izlivanja vode u Zavidovićima, saobraćaj je u centru grada bio otežan, dok je na području Žepča obustavljen zbog poplave podvožnjaka, prenio je klix.ba.

U Srednjebosanskom kantonu zabilježena su izlivanja manjih rijeka iz korita, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu.

Odvijanje saobraćaja je otežano na svim putnim pravcima u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.Teška situacije je i u Modriči, gdje je velika kiša prouzrokovala plavljenje ulica.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je za Klix.ba upozorio na moguće bujične poplave, ali je istakao da one neće biti onakve kakve su bile u zapadnoj Evropi, ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.

U Hrvatskoj je obilna kiša na području Brodsko-posavske županije najviše problema napravila u Novoj Gradiški i okolini gdje je više od 80 domaćinstava zatražilo pomoć vatrogasaca, a jedan broj podruma poplavljen je i u Slavonskom Brodu.

Za sada nema informacija o štetama većih razmjera, prenijela je agencija Hina.

U Belom Manastiru dvije osobe su spašene iz vozila koje se zaglavilo u poplavljenom podvožnjaku.

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne padavine tokom ovog vikenda, 17. i 18. jula, a naročito tokom subote i to na području Gorskog Kotara, Like i ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Izvor:rtcg