Velika količina američke vojne opreme stigla u Albaniju

Velika količina američke vojne opreme stigla je u albansku luku Drač, uoči velike vježbe NATO-a u toj zemlji.

U Drač je stiglo oko 700 komada vojne opreme Nacionalne garde Floride, a među njima je i veliki broj vozila za koji američki zvaničnici navode da nije viđen u Albaniji od kraja Drugog svjetskog rata.

Oprema će biti korišćena tokom dvonedjeljne vježbe u kojoj će učestvovati do 6.000 američkih vojnika u šest albanskih vojnih baza.

Vježba će u Albaniji biti održana od 17. maja do 2. juna, kao dio velike međunarodne vojne vježbe "Branilac Evrope 21", koju predvode SAD, a u čijem je fokusu odvraćanje agresije i razvoj operativne spremnosti sa većim brojem saveznika.

Američki zvaničnici pohvalili su način na koji su dočekani u Albaniji, kao i dobru hranu i prirodne ljepote te zemlje.

Predstavnik komande američke vojske za Evropu i Afriku Temi Makenfus rekao je danas da je Albanija "nevjerovatan domaćin koji je toplo dočekao sve vojnike" SAD.

"Albanija je cijenjen partner. Naše vojske imaju koristi od zajedničkih vježbi, jačamo interoperabilnost, izgrađujemo operativnu spremnost i snažimo odnose, što sve doprinosi našoj sposobnosti da odgovorimo na svaku krizu u bilo kom trenutku, zajedno sa našim saveznicima i partnerima", kazao je Makenfus.

U vježbi "Branilac Evrope 21" ove godine učestvuje oko 28.000 vojnika SAD i njima savezničkih zemalja. Operacije će biti izvođene na više od 30 poligona, u više od deset država, od Baltika preko Crnog mora i Balkana do Afrike.

Albanija članica NATO od 2009. godine, doprinijeće vježbi učešćem 1.000 vojnika.

Izvor: rtcg