"Srpska opredijeljena za budućnost BiH"

Republika Srpska nastaviće da se svim političkim i pravnim sredstvima zalaže za poštovanje, sprovođenje i zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski sporazum je kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, stoji u redovnom vladinom Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

Naglašeno je da je Srpska opredijeljena za budućnost BiH kao uspješne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva Dejtonski sporazum.

U tom cilju je, ističe se, rukovodstvo Republike u aprilu ove godine pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma.

Srpska, ukazuje se uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno da stalni pritisci i prijetnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

"Jedina prijetnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nijesu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju", navodi se, između ostalog u Izvještaju, prenijeli su banjalučki mediji.

Ističe se da Vlada Republike Srpske energično podržava napore na promovisanju uzajamnog razumijevanja i poštovanja među različitim grupama u Srpskoj i dodaje da je potpuno opredijeljena za reforme nužne za te integracije BiH.

"Republika Srpska nastaviće da sprovodi reforme koje preporučuje EU i radiće na evropskim integracijama, bez obzira na to što je, u ovom trenutku, zbog geopolitičkih uslova u samoj EU, došlo do odugovlačenja proširenja Unije", stoji u izvještaju.

Kada je riječ o odnosima sa susjednim zemljama, međunarodnom zajednicom i o regionalnoj saradnji, u Izvještaju je navedeno da Republika Srpska snažno podržava inicijativu mini-Šengen, kao projekat uklanjanjanja prepreka na zapadnom Balkanu, a čemu su se pridružile Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Izvor: Rtcg