Uticaj oksigenacije na kožu - terapija kiseonikom

Značaj udisanja koncentrovanog čistog kiseonika, naročito  ako je smanjena njegova koncentracija u ćelijama i tkivima je nemjerljiv. Kiseonik je suština života na zemlji i najzastupljeniji je element u prirodi. Važan je za cjelokupan život i nemoguće ga je zaobići. Ima uticaj na izgled kože, hranu, fizičke i duhovne aktivnosti i sve što nas okružuje, kaže za Radio Bijelo Polje, kozmetičarka, Sloba Bubanja.

“Udisanje svježeg kiseonika ima višestruku korist ne samo na kožu, već na cijeli organizam, jer se njime dopremaju hranjivi sastojci do najsitnijih alveola u ćelijama. Ukoliko ćelije ne dobiju dovoljnu količinu ovog za njih veoma važnog elementa, one prijevremno odumiru, pa koža brže stari, opušta se, dobija sivkasto-cijanotičnu boju i djeluje uvelo.  Današnji način života, boravak u zatvorenim prostorijama, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i druge loše navike modernog načina življenja, pretjerano sunčanje, hladnoća i drugi faktori negativno utiču na izgled kože. Koža postaje žućkasta upravo zbog nedovoljnog dotoka kiseonika i hranjivih materija. Smanjuje se njena  ishranjenost i vlažnost, a zbog smanjene koncentracije kiseonika u tkivima prve bore počinju se pojavljivati već poslije tridesete godine”, naglašava Bubanja.

 U cilju  revitalizacije kože i nadoknađivanja svih elemenata koji joj nedostaju,  naučnici su patentirali linije kozmetičkih preparata  koje imaju za cilj da aktiviraju ćelije da vrše bolju apsorpciju i transport kiseonika kroz tkiva, da im dostave kiseonik i hranjive sastojke koji su im neophodni i nazvali su ih aktivni kiseonik.

Danas se aktivni kiseonik može naći u obliku spreja, krema i maski i ima veoma veliku primjenu u revitalizaciji kože. Međutim, direktno unošenje kiseonika aparatom je najsigurnije da će svi neophodni elementi biti dopremljeni u kožu, tkiva, krvne sudove I dalje, do najsitnijih alveola u ćelijama.

 Značaj aparata za udisanje čistog kiseonika u njezi kože

Savremeni kozmetički tretmani oksigenacije danas se rade  aparatom koji proizvodi čisti kiseonik, koji se pomoću posebnih mlaznica usmjerava na kožu lica, vrata i dekoltea. Savremeni aparati koriste čisti kiseonik ili mješavinu vode, kiseonika i aktivnih materija. Čist kiseonik se aplikuje preko dvije vrste mlaznica koje  blagim pritiskom, prolaze kroz pore i istovremeno vrše blagu masažu površinskih slojeva kože što dovodi do poboljšanja dotoka krvi, ubrzanja cirkulacije i bolje oksigenacije tkiva. Pomoću jedne mlaznice u kožu unosimo čisti kiseonik, dok druga mlaznica ima rezervoar u koji mogu da se dodaju  hidrosolubilni biostimulativni aktivni sastojci u vidu seruma, ampula,raznih hidrosolubilnih preparata ili fiziološki rastvor- ako je neophodna dodatna hidratacija”, naglašava Bubanja, i dodaje da zbog poboljšanja oksigenacije kože, dolazi do poboljšanja izgleda kože, ispravljanja bora, poboljšanja teksture i izgleda kože.

 Šta se postiže oksigenacijom?

Ovim tretmanom se ishranjuju ćelije kože, stimuliše se njihov metabolizam, ubrzava regeneracija, sinteza vlakana kolagena i elastina, poboljšava se cirkulacija, hidratacija kože i  pruža joj se podrška u borbi protiv starenja zbog toksina i slobodnih radikala koji se nagomilavaju. Tretman kiseonikom odgovara svim tipovima kože a posebno se preporučuje kod opuštene, atrofične, pušačke kože, kože sa hiperpigmentacijama, oslabljenom cirkulacijom, u slučajevima kuperoze, rozacee i svih ostalih stanja kože, gdje je neophodna podrška ćelijama u ishrani.  Koristi se za poboljšanje i stimulaciju metabolizma, u sintezi kolagenih vlakana, kao i za poboljšavanje cirkulacije i hidratacije kože. Za tretman lica, neophodno je kožu očistiti od ostataka šminke, prašine, masnoće i dodatno je dubinski očistiti  pilingom, uraditi limfnu drenažu lica, vrata i dekoltea radi pročišćavanja pora i pripremiti  za lakše prodiranje kiseonika kroz tkiva. Važni sastojci u svim preparatima koji se unose u kožu su proteini, hijaluronska kisjelina i elementi za vlaženje, koji trenutno vraćaju koži sjaj i svježinu, pa ten postaje baršunast a koža svilenkasta. Za one kojima je potrebno zatezanje i učvršćivanje kože, koriste se maske koje pomažu oksigenaciju i  kod kojih se za dvadesetak  minuta postiže lifting efekat i  brišu se svi tragovi umora, bora i borica. To mogu biti i  maske sa aktivnim kiseonikom. Po završenom tretmanu,  preporučuju se odgovarajuće kreme,  za svaku osobu ponaosob. Tretmani se mogu izvoditi samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim tretmanom, pojedinačno ili u seriji tretmana, što zavisi od stanja i stepena oštećenja kože i godina starosti.

Terapija kiseonikom nije samo savremena terapija u otklanjanju bora već je značajno terapijsko sredstvo koje može pomoći u procesu ublažavanja ožiljaka od akni, u procesu oporavka kože nakon dermoabrazije i dubokih hemijskih pilinga, u terapiji akni, ekcema i svih ostalih stanja,  kako bi se koža što prije oporavila, poručuje vlasnica beauty centra "Estebel".