Zašto je med bolji od šećera i zašto ga treba konzumirati

Med ima brojne pogodnosti za organizam, naročito kada je u ulozi alternative za šećer. Sudeći po nedavnom istraživanju, sirov med iz cvjeta može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti nivo holesterola kada se uzima u kontekstu zdrave ishrane.

– Ovi rezultati iznenađujući su jer med sadrži oko 80 odsto šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako izbjegavate šećer, više se radi o zamjeni. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike – objasnio je Tausif Kan, viši istraživač na istraživanju i naučni saradnik u nutricionističkim naukama na Medicinskom fakultetu Temereti Univerziteta u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika kako bi utvrdili efekat meda na srčane metaboličke faktore rizika.

– U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima koji su proučavali metaboličke bolesti – objasnio je Kan.

Za vrijeme istraživanja konzumiranje meda bilo je povezano sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Veličina smanjenja glukoze i holesterola bila je "klinički veoma mala".

– Međutim, to pokazuje da nema štete od uzimanja meda, kao i da malo smanjenje može biti korisno i na duži rok – objasnio je on.

Istraživači su ukazali na razliku između prerađenog i sirovog meda kada su prednosti po zdravlje u pitanju. Konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim i zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac, što šteti medu, te mnoga bioaktivna jedinjenja gube dejstvo.

Kan preporučuje dodavanje meda u ishranu ukoliko želite da dodate raznovrsnost svom nutritivnom obrascu. Takođe, primetio je da ljudi mogu da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali da treba da imaju na umu da med ima slađi ukus, pa su manje količine potrebne.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić