Da li je bolje raditi meditaciju ujutru ili naveče

Tokom dana srećemo mnoge ljude, a dobro je poznato da ljudi nose svoje energije. Nesvjesno, njihove riječi i ponašanje upijamo i mi sami. Ali do sljedećeg jutra sve to uglavnom nestane iz našeg sjećanja, jer u toku sna smetnje iz spoljašnjeg sveta budu izbrisane.

Međutim, osim što se fizički spremamo za dan tako što peremo zube i oblačimo garderobu, spremimo krevet i nahranimo tijelo, bitno je šta ćemo staviti ''unutra'' i ''umiti svoju dušu'', kako bismo i mentalno spremni krenuli u dan.

Kao večernju rutinu, stručnjaci u domenu ''life couchinga'' savjetuju pisanje stranica dnevnih zahvalnosti. Iz ovih razloga, za nijansu je bolja jutarnja meditacija. Odvojite 10-15minuta za sebe, za mir nakon buđenja, i nemojte još gledati u telefon. Bilo bi najbolje, da navijete sat malo ranije, i date svom organizmu i vrijeme i prostor da u miru uradite vašu jutarnju meditaciju, i tako ''navijete'' svoj um na miran sled misli i delovanja u toku dana.

Ukolko praktikujete da ovako započenete dan, vidjećete da se u vašem svijetu mogu dogoditi fantastične promjene. U današnje vrijeme, dostupno je mnoštvo besplatnih vođenih meditacija na Internetu,  odaberite onaj glas i muziku koji vama najviše prija.

Rano ujutru nema meteža, nema gužve i nepotrebne buke. Ne postoji osoba koja nije podobna za meditaciju i koja ne bi imala koristi od nje.

Dalaj Lama još uvek meditira, a smatra se za jednu od najmudrijih osoba na planeti.

Dobra vijest za početnike, ili ljude koji se boje neuspeha: čak i "promašena" meditacija je i dalje uspješna! Ako imate previše toga na pameti, najbitnije je da na kraju uspijete barem na nekoliko minuta zaboraviti na sve i opustite um. Čak su i naučnici istraživanjem efekata meditacije potvrdila da ima značajan uticaj na našu biologiju i psihologiju. Prednosti redovne meditacije može sniziti nivo stresa i anksioznosti, povećati energiju, naoštriti um i sposobnosti rešavanja problema, sniziti holesterol, umanjiti glavobolje...

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković