Greške koje roditelji prave kada je hladno, a zbog njih se djeca prije razbole

U želji da im dijete što manje bude prehlađeno, roditelji vrlo često griješe, pa čine kontraefekat za zdravlje svojih mališana, a da toga nisu ni svjesni.

Postoje tri stvari koje većina roditelja rade, a na taj način zapravo slabe imuni sistem djeteta.

Previše ga oblače

Iako se svi brinu da djetetu ne bude hladno, pa da se od toga prehladi, pedijatri objašnjavaju da se tako pravi više štete nego koristi. Pravilo je da je bebama i maloj djeci potrebno obući jedan sloj odjeće više nego što mi imamo.

Kod starije djece ni to nije potrebno, neka se obuku kao i vi.

Prilikom boravka u zatvorenim prostorijama djecu ne treba pretoplo oblačiti. Obzirom da su vrlo aktivna, ako su debelo obučena, doći će do pregrijavanja i znojenja, a u toj situaciji su djeca podložnija prehladama.

Pretjerana dezinfekcija

Svaki roditelj brine o higijeni djeteta, i to je normalno, ali pretjerivanje i održavanje površina sterilnim može čak i da šteti djetetu.

Ovakav način održavanja higijene onemogućava djetetov imunitet da ojača pa samim tim dijete postaje još osjetljivije na potencijalne bolesti.

Izbjegavate da šetate napolju po hladnom vremenu

Mnogi roditelji smatraju da ako dijete provodi što manje vremena napolju po zimskim danima, izbjeći će prehlade. Istina je da radite potpuno suprotno. Koliko god napolju da je hladno, postoje višestruki pozitivni efekti na dječji imunitet, prenosi Krstarica.

Svjež vazduh će povoljno djelovati na djetetove disajne puteve i ojačaće otpornost organizma, a samim tim će dijete biti i otpornije, a ako dođe do neke prehlade, lakše će je podnijeti.

Naravno, ako je napolju hladno, dijete treba prikladno obući.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković