Savršene za jačanje imuniteta- Namirnica koje imaju antiseptička svojstva

Da li ste znali da postoje prirodni antiseptici? Prirodni antiseptici su prehrambeni proizvodi koji sadrže glikozide, tanine ili fitoncide. Uz njihovu pomoć, proizvodi sa bakteriostatskim efektom inhibiraju rast i reprodukciju mikroorganizama.

Rukola

Rukola je poznata u našoj zemlji ne tako davno, ali je brzo stekla popularnost. Sada se prodaje u bilo koje doba godine. Pomalo gorkog ukusa, biljka sadrži fitoncide, glikozide i eterična ulja koja pomažu organizmu u borbi protiv bakterija i virusa. Na bazi rukole možete pripremiti razne salate. Pomiješajte ga sa drugim začinskim biljem, kao što je koren, dodajte paradajz i avokado i začinite maslinovim uljem. Rukola odlično ide uz jela od mesa i ribe. Pored toga, možete dodati nekoliko stabljika u jela od jaja.

Ananas

Egzotično voće, pored zaliha vitamina, sadrži adstringente koji pomažu organizmu da se nosi sa mikroorganizmima. Pored toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže u varenju proteina. Ananas ponekad vrijedi dodati vašoj ishrani. Možete ga samo dodati u voćne salate i napraviti, na primjer, piletinu sa pirinčem i ananasom. Budite oprezni, jer ananas može pojačati dejstvo antibiotika.

Cimet

Aromatični začin ne samo da daje jelima ukus i miris, već ima i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo. Ovo se dešava ponovo zbog esencijalnog ulja - u cimetu je eugenol. Obično se cimet dodaje u peciva, a takođe se začini kafom i kuvanim vinom. Glavna stvar je da ne mešate pravi začin sa surogat. U svetu su popularne dve vrste cimeta - cejlonski i kasija. Prvo "tačno": raste uglavnom na Šri Lanki i južnim regionima Indije. Cejlonski cimet ima korisna svojstva i mnogo je skuplji od svog konkurenta. Ali kasija, koja se u prodavnicama predstavlja kao cimet, ne samo da nema antibakterijska svojstva, već sadrži kumarin, koji je prilično toksičan i izaziva razne bolesti.

Limun

Nije uzalud da nam citrusi prvo padaju na pamet sa prehladom. Kora limuna sadrži fitoncide, zbog kojih je poznata po svojim antiseptičkim svojstvima: uništava mikrobe i ima antiinflamatorno dejstvo. Pored toga, limun je pravo skladište vitamina (C, A ​​B1, B2, D i P). Postoji mnogo opcija za korišćenje: pospite je ribljim jelima, salatama, dodajte u peciva ili čaj. Samo imajte na umu da limun gubi svoja korisna svojstva u ključaloj vodi. Nemojte ga odmah dodavati u čaj, sačekajte da se malo ohladi.

Luk

Luk se takmiči samo sa bijelim lukom kada je u pitanju zaštita od virusa i bakterija. Naravno, sve ovo nije bez razloga: zaista sadrži prirodne antiseptike - isparljive. Povrće sjajnog ukusa ubija patogene mikroorganizme, poboljšava imunitet i pomaže u čišćenju krvi. Dodajte luk u salate, grickalice i supe - pomaže u borbi ne samo protiv virusa prehlade, već i mikroba, uključujući streptokoke.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić