Recept za posne krofne: Hrskave su i šupljikave, a zbog ovog sastojka imaju nevjerovatan ukus

Mnogi koji su ih probali kažu da su ukusnije od onih sa jajima i mlijekom. Krofne su omiljeni kolač na trpezama u kućama širom Srbije. Ipak, u vrijeme posta domaćice najčešće odlučuju da pripremaju druge poslastice, jer misle da su krofne ukusne samo ako se u testo dodaju jaja i mlijeko, a kolač prži u dubokoj masti.

Ali, kako za većinu jela postoji način da budu spremljena u posnoj verziji, tako je lako napraviti i posne krofne. Dodavanjem izrendane korice limuna u tijesto ono će biti vazdušasto i imaće poseban ukus.

Sastojci:

40 g svježeg kvasca

250 ml vode

500 g brašna

50 g biljnog margarina

korica limuna

kašika šećera

150 g šećera u prahu

2 kesice vanilin-šećera

ulje za prženje

Priprema:

Stavite vodu da se smlači, pa dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna. Sve dobro razmutite, pa ostavite da odstoji dok kvasac ne počne da pjeni.

Za to vrijeme pomiješajte biljni margarin, izrendanu koricu limuna i šećer, pa dodajte kvasac i ostatak brašna i zamijesite tijesto. Umiješeno tijesto prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da narasta dok se ne udvostruči. Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite pomoću oklagije, ostavite da tako odstoji još desetak minuta, pa modlom vadite krofne i opet ih ostavite da odstoje desetak minuta, kako bi što više narasle.

U šerpu sipajte ulje, zagrejte ga i spuštajte krofne da se prže. Ulje ne sme da bude vrelo da krofne ne bi izgorele.

Kad krofne porumene, vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus da se ocijede od viška ulja, pa ih uvaljajte u prah-šećer zamirisan vanilom i služite.

Prijatno!

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić