Slušajte svoje tijelo - Odmor i pauza od treninga su vrlo poželjni zbog ovoga

Ne gledajte na odmor kao na gubljenje dragocjenog vremena, već kao na dobru stvar koju možete učiniti za svoje tijelo.

Svakodnevno treniranje i disciplina će vas neminovno dovesti do željenog cilja, ali sjetite se da trening i zdrava ishrana služe za mnogo dugoročniji cilj, a to je očuvanje zdravlje i blagostanje organizma. Zato treba uzeti u obzir i dane odmora kao korisne i neophodne, a ne da ih posmatramo kao gubljenje vremena.

 Odmaranje ne znači apsolutno izuzeće od fizičkih aktivnosti. Odmor se zasniva na tome da slušate svoje tijelo i reagujete u skladu sa njegovim potrebama. Tokom redovnih dana odmora, pokušajte da se fokusirate na aktivan oporavak: odmarajte se od redovnog treninga, ali i dalje ostanite aktivni tokom dana.

Istraživanja pokazuju da, kada se bavite bilo kojom vrstom intenzivne vježbe, mišići koji rade počinju da se razgrađuju, uzrokujući mikropukotine u mišićnim vlaknima. Dajući svom tijelu pauzu sa aktivnim danom oporavka, takozvane mikrosuze počinju da se obnavljaju, a osjećaj bola će se smanjiti. Dodatno opterećenje koje tijelo podnosi tokom vježbanja stvara sitne mikrosuze u mišićima i one su neophodne za rast mišića. Ali ako vaše tijelo ne dobije pauzu koja mu je potrebna, mikrosuze neće imati priliku da zacjele, što može dovesti do preforsiranosti i može povećati vjerovatnoću povrede.

Evo kako bi, prema njoj, odmor i pauza od intenzivnog treniranja trebalo da izgledaju.

Naspavajte se

Dobre navike u vezi sa rutinom spavanja neophodne su za oporavak. Pokušajte da ostanete odmorni i da spavate od sedam do osam sati svakog dana.

Istegnite se

Iskoristite dane odmora da se istegnete i izazovite sebe dinamičkim istezanjem. Zapamtite da istezanje takođe može imati pozitivan efekat i u danima aktivnog treninga.

Šetajte

Iskoristite dan odmora da se napunite dobrom energijom. Prošetajte se, možda sa prijateljima ili psom ili sami. Šetnja će vam pomoći da ostanete na vrhu svog aktivnog oporavka - a takođe vam može pomoći da ublažite mentalni stres.

Probajte nešto novo

Isprobajte nove aktivnosti van redovnih treninga kao što su joga ili pilates. Dane odmora možete iskoristiti i za nova iskustva sa prijateljima. Planinarenje, vožnja bicikla ili čak ples samo su neki od  načina kojim možete pustiti svoje tijelo da se odmori dok se aktivno oporavlja i zabavlja.

Zakažite masažu

Svakako ćete se fizički opustiti, a kroz cijelio proces ćete se osloboditi i mentalnog stresa i onog nakupljenog u tijelu.

Slušajte svoje tijelo

Odmor je neophodan, bilo da stremite ka nekom konktetnom fitnes cilju, bilo da to radite samo zbog održavanja zdravlja. Osjećaćete se bolje fizički i mentalno, a to može poboljšati vaš ukupni učinak treninga. Odmaranje je ključno da biste ostali dosljedni i uživali u vježbanju.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić