Omiljeno voće mnogih - Razlozi zašto bi trebalo svaki dan da jedemo pomorandže

Vjerovatno ste čuli za izreku: “Jedna jabuka na dan tJera doktora van”. Ali baš kao i jabuke, pomorandže takođe imaju mnoge zdravstvene prednosti.

Pomorandže su izvor vitamina C i antioksidativnih hranljivih materija. Ali šta se dešava ako ih jedete svaki dan?

Jačanje imuniteta

Redovna konzumacija pomorandže i drugog voća i povrća može da ojača imunološku odbranu vašeg tIJela. Kao i svako citrusno voće, pomorandže su bogat izvor antioksidantnog hranljivog vitamina C. Takođe su dobar izvor folata vitamina B. I vitamin C i folat pomažu u zaštiti integriteta imunološke barijere vašeg tijela i podržavaju funkciju nekoliko vrsta imunih ćelija.

Ljepša i sjajnija koža

Vitamin C, koji se nalazi u izobilju u narandžama, igra različite uloge u održavanju zdrave kože. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kože. Zdrava proizvodnja kolagena povezana je sa smanjenjem prevremenog starenja kože.

Pomorandže takođe sadrže flavonoidno jedinjenje koje pomaže tijelu da održi adekvatan nivo hijaluronske kisjeline. Hijaluronska kisjelina je supstanca prirodno proizvedena u tijelu koja pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Bolji vid

Šargarepa i pomorandže imaju više zajedničkog od samo jarko narandžaste boje, jer obje imaju dobar uticaj na vid. Isti antioksidativni flavonoidi koji mogu pomoći vašem kognitivnom zdravlju i koži takođe mogu zaštititi vaš vid.

Studija iz 2018. u The American Journal of Nutrition otkrila je vezu između unosa flavonoida i smanjenog rizika od makularne degeneracije (AMD) povezane sa uzrastom – jednog od glavnih uslova koji dovode do gubitka vida i sljepila kod ljudi starijih od 65 godina.

Konkretno, istraživači su primjetili da konzumiranje jedne porcije pomorandži svakog dana može da obezbijedi adekvatne količine flavonoida koji značajno smanjuju rizik od razvoja ovog stanja za čak 60 procenata.

Hidratacija

Otprilike 50-70 odsto tijela se sastoji od vode, a hidratacija je ključna za održavanje zdravlja i svakodnevnog blagostanja. Čak i mala dehidratacija može izazvati neželjene nuspojave kao što su umor, glavobolja i poteškoće u koncentraciji. Ne morate da pijete samo vodu da biste ostali hidrirani, svježe narandže takođe mogu biti hranljiva i ukusna opcija za povećanje unosa tečnosti.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić