Čaj od brusnice, topli napitak koji rješava mnoge tegobe

Čaj od brusnice ima blagotvorno dejstvo kod mnogih tegoba, a posebno onih sa urogenitalnim traktom. Osim što ima zdravstvene benefite, ovaj čaj je ukusan i mnogi ga rado piju kao omiljeni topli napitak. Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva.

Bubrezi su zaduženi za izbacivanje toksina, održavanje pH vrijednosti krvi, balansiranje elektrolita i proizvodnja određenih hormona.

Kao takvi, vrlo su važni za pravilno funkcionisanje cijelog organizma. O njihovom zdravlju je posebno potrebno voditi računa. Kako biste spriječili nastanak ili pomogli u izbacivanju već formiranog kamena u bubregu, čaj od brusnice je od izuzetne pomoći.

Brusnica je bogata antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, a upravo zbog bogatog sastava vrlo je moćna u liječenju velikog broja zdravstvenih tegoba. Ova biljka sadrži i urzolinsku kiselinu koja ima nevjerovatna protivupalna svojstva.

Kao što smo već spomenuli, čaj od brusnice, pomaže u zaštiti zdravlja bubrega, ali i izbacivanju kamena.

Svježa brusnica, kao i čaj se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Odličan je laktasiv, pomaže u varenju, stabilizuje rad digestivnog trakta. Pogoduje dijabetičarima, jer reguliše nivo šećera u krvi. Čuva zdravlje jetre, a redovnom pirmjenom podstiče se izbacivanje nakupljenih toksina. Liječi infekcije kože, očiju i generalno je dobra u liječenju bakterija i gljivica.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić