Pripremite tornado krompiriće po receptu koji je preplavio društvene mreže

Jedna od omiljenih namirnica širom svijeta - krompir, ujedno je najskromnija i najjednostavnija.

Ali, s obzirom na bezbroj načina na koji možemo uživati u ukusnim zalogajima pripremljenim upravo od ove namirnice i najmanje promjene u receptima dovoljne su kako biste stvorili posve novu, ukusnu poslasticu!

Tako su planetarno popularne društvene mreže TikTok i Instagram u posljednje vrijeme preplavili video-snimci pripreme tornado krompirića. Riječ je zapravo o spiralnom, hrskavom i ukusnom krompiru koji je zabavan za pripremu, a koji možete začiniti omiljenim začinima (paprika, čili, bijeli luk, biber, origano, kim…) i uživati u ovom jednostavnom, a ukusnom jelu.

Sve što vam je potrebno jeste šest manjih krompira, drveni ražnjići, oštar nož, par kapi ulja i začini, te umak po želji. Iako se alati za izradu spiralnih krompira u restoranima koriste već duže vrijeme, a mogu se naći u prodavnicama, za pripremu ovog recepta kod kuće biće vam dovoljan oštriji nož.

Recept:

Sastojci:

6 krompira srednje veličine

maslinovo ulje

50 g parmezana (plus za rendanje)

1 kašičica mljevene paprike

1 kašičica mljevenog kumina

1 kašičica bijelog luka u prahu

prstohvat soli i bibera

Sastojci za sos:

100 ml jogurta

1 limun

Priprema:

Započnite provlačenjem dugačkog drvenog ražnjića kroz središte krompira. Ako imate problema s probijanjem ražnjića, krompir možete omekšati u mikrotalasnoj pećnici na desetak sekundi.

Potom uhvatite nož pod uglom i okrećite krompir oko noža, te pripazite da sami ne pokušavate pomicati ili voditi nož. Započnite od vrha i polako se spuštajte niz dužinu krompira, a potom pažljivo razdvojite krompir po dužini ražnjića kako biste razdvojili i razvukli spiralu duž ražnjića. Dobro nauljite svaki krompir, da ulje uđe između rezova.

Izrendajte parmezan u posudu, dodajte papriku, kumin i bijeli luk u prahu, so i biber. Pomiješajte sastojke, zatim tu smjesu pospite po krompirima, te ih stavite na pleh i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni, oko 40 minuta dok ne budu skroz pečeni i hrskavi.

Uz tornado krompiriće možete poslužiti sos koji ćete dobiti tako što ćete spojiti jogurt, izrendanu koricu limuna i sok od pola limuna. U smjesu od ovih sastojaka dodajte začine po želji i sos je gotov.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić