DIK: Svi birači moći će da ostvare biračko pravo

Svi birači u Crnoj Gori moći će da ostvare svoje biračko pravo, kazali su iz Državne izborne komisije (DIK), navodeći da je to nesporna činjenica.

Kako je saopšteno iz DIK-a, određeni njihovi stavovi, iskazani u Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, nalaze se na preispitivanju pred Ustavnim sudom, i od odluke tog suda zavisiće održivost stava Komisije. Kako su naveli, u finalnoj fazi su pripreme snimanja edukativnog materijala za članove biračkih odbora, koji će biti emitovan na nacionalnom javnom servisu, objavljen na web sajtu Komisije i distribuiran opštinskim izbornim komisijama.

Iz Komisije su kazali da pozdravljaju to što je tokom prezentacije izvještaja Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO) konstatovano da “DIK djeluje sveobuhvatno na transparentan način i da opštinske izborne komisije djeluju profesionalno i efikasno i čini se da su pripremljene za predstojeće izbore“.

“U odnosu na konstataciju da „kasne promjene koje donosi DIK, kao i nedostatak jasnoće da li će sve grupe birača imati priliku da glasaju zbog pandemije što može uticati na kvalitet izbornog procesa“, Komisija ukazuje da je u skladu sa rokovima donijet Kalendar izbornih radnji i da do danas nije odstupila ni u jednom od propisanih rokova, i da sve nadležnosti izvršava blagovremeno”, kaže se u saopštenju. Iz DIK-a su rekli da su, kada je u pitanju prisutnost manje zastupljenog pola na izbornim listama, svi politički subjekti ispoštovali odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika koje regulišu to pitanje.

 

Izvor: RTCG