Partije reagovale na dio preporuka DIK-a

Političke partije reagovale su na dio preporuka Državne izborne komisije u vezi sa bezbjednim glasanjem na dan izbora. SDP i predstavnici platforme Crno na bijelo ocijenili su da su preporuke protivustavne i skandalozne i pozvali Ombudsmana i Ustavni sud da hitno reaguju.

U SDP-u traže sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, jer je Skupština birala Državnu izbornu komisiju.

Kako je kazao potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković, portparol DIK-a je informisao javnost da su u u toj instituciji svjesni da tehničke preporuke koje su donijeli nijesu u skladu sa Ustavom, ali prema njihovom mišljenju, tako treba.

"Kako smo došli dotle da portparol Državne izborne komisije javno i otvoreno kaže da su svjesni da je nešto što rade neustavno, ali oni misle da je tako najbolje? Tako što je jedan predsjednik OIK-a prije nekoliko godina svoje nezakonitosti objasnio rečenicom da ga je 'više strah od suda partije', zbog čega nije kažnjen, već unaprijeđen, zbog čega nas i vide kao 'hibridni režim' i 'zarobljenu državu'", ističe Zeković.

Kako dodaje, Ustavni sud se već mjesecima pravi mrtav i ne samo da ne štiti ustavom zagarantovana prava, već krši zakonske propise o organizaciji sopstvenog rada.

"SDP poziva Ombudsmana, čija je obaveza da ukaže na, u ovom slučaju sistemsko, kršenje Ustavom zagarantovanih prava da se hitno oglasi povodom otvorene najave kršenja Ustava. Vjerujući da u cijelom sistemu ima dovoljno normalnosti da najava kršenja Ustava neće proći nekažnjeno, očekujemo reakciju nadležnih", kazao je Zeković.

Radovanić: DIK i NKT sinhronizovano rade za DPS

Iz koalicije Crno na bijelo takođe smatraju skandaloznim činjenicu da je portparol jedne državne institucije danas javno rekao da je donijeta odluku kojom će se svjesno prekršiti Ustav.

"Još jednom na djelu imamo ponižavanje države Crne Gore koje je, ovoga puta, možda i najbrutalnije do sada, jer ima za cilj diskriminaciju osnovnih prava građana", ističu u saopštenju.

Dokument, koji se, kako ističu, čekao više od mjesec, sadrži smjernice i uputstva koja građani već imaju od NKT-a.

"Neko iz DIK-a se ovdje poigrava sa zdravim razumom građana, jer ispada kao da oni nama poklanjaju biračko pravo, pa nam ga onda mogu i uskratiti. Po ovome vidimo da se izradi pomenutog dokumenta uopšte nije prišlo temeljno i sa ciljem očuvanja javnog zdravlja“, ukazuje Mileta Radovanić, kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo.

On dalje ističe da je ovo jedini zabilježeni slučaj u Evropi da državna institucija najavljuje kršenje Ustava.

"Sada je jasno da DIK i NKT sinhronizovano rade u korist DPS-a. Smatramo da je ova sramna odluka zapravo posljedica cjelokupne zbrke koja je nastala pokušajem da se izbori organizuju u ovakvom ambijentu. Partijske institucije su donijele odluku da izbore organizuju u ovim uslovima, te iz tih razloga za posljedicu imamo ovako skandalozne odluke. Pozivamo Ustavni sud da reaguje urgentno, jer to zahtijeva situacija, i poništi sramnu odluku koja diskriminiše osnovna ljudska prava. Takođe, pozivamo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da stane u zaštitu građana kojima je ova odluka prekšrila njihova osnovna prava“, zaključuje Radovanić.

Mir je naša nacija: Nadležni da reaguju

Iz koalicije Mir je naša nacija kažu da je neshatljivo da organ koji treba da omogući građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava, donosi odluke kojima suspenduje Ustav Crne Gore.

"Pitanje birača koji se nalaze na bolničkom liječenju usled koronavirusa, DIK je trebao da riješi propisivanjem načina kako da ta lica ostvare pravo glasa, a ne da im onemogući pravo glasa. DIK je prije svega dužan da uputi izvinjenje biračima i ukupnoj javnosti", navode iz ove koalicije, i pozivaju nadležne organe da reaguju.

Izvor: rtcg