Ne smije se odustati od članstva u EU

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) put je od kojeg Crna Gora ne smije odustati, imajući u vidu podršku i očekivanja građana od tog procesa, poručeno je na panel debati "PrEUređenje društva – naša evropska priča".

Debatu su, u susret Danu Evrope, organizovali Generalni sekretarijat Vlade i Kancelarija za evropske integracije.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, istakla je da je evropska integracija proces unapređenja društva, odnosno njegovog preuređenja na bolje.

"Vjerujem da svakim danom, svi nosioci društva, svako sa svoje strane, doprinose procesu", rekla je Kordić, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je kazala da su ostvareni značajni napori u svim oblastima, i da je od vremenske perspektive članstva mnogo bitnija njegova transformativna moć i ono što gradimo u okviru njega.

Kordić je poručila da se kontinuirano napreduje u svim oblastima i da se svakim danom unapređuje kvalitet života građana što je ključni cilj evropske integracije.

Ona je istakla da, osim fokusa na ključnim reformama u vladavini prava i sektorskim politikama, prekretnica u procesu pregovora treba da bude ulaganje u ljude koji nose proces integracije.

"U njihove vještine i kapacitete, kako bismo zajedničkim snagama došli do istinskog preuređenja društva i evropske budućnosti koju žele naši građani", ocijenila je Kordić.

Član Odbora za evropske integracije, Predrag Sekulić ocijenio je da je Parlament važan za stvaranje dobre atmosfere u društvu i ukazao na dobru saradnju sa europoslanicima.

On je istakao da je usvajanje demokratskih tekovina jednako važno kao i usvajanje evropskih propisa.

“Vjerujem da evropski put koji podržava 75 odsto stanovništva predstavlja zajednički imenitelj svih struktura u društvu oko kojeg možemo svi zajedno da napravimo iskorak”, poručio je Sekulić.

Govoreći o tužilačkim zakonima, Sekulić je kazao da bi se novim izmjenama tih zakona, vratilli korak unazad.

Član Odbora za evropske integracije, Branko Radulović, ukazao je na važnost ravnopravnog učešća Vlade, Parlamenta i nevladinog sektora u procesu pristupanja EU, kao i na potrebu da se svi segmenti društva saglase i naprave zajedničku energiju.

“EU nam je sve dalja i dalja i njena empatija je odsutna”. Ipak , nema nam drugog puta bez EU” poručio je Radulović.

Govoreći o tužilačkim zakonima, on je rekao da je potrebno duboko preispitivanje rada policije, sudstva i tužilaštva, kako bi bili iskorijenjeni organizovani kriminal i korupcija i kako bi dobili profesionalce u institucijama.

 

Izvor:mina