Previše optimizma, premalo reformi

Evropska komisija (EK) je ocijenila da Crna Gora nije dostavila Program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. do kraja januara, kako je bilo predviđeno, već početkom aprila.

"Preliminarni makroekonomski i fiskalni podaci izmijenjeni su u konačnoj verziji, a te promjene u zadnji čas i nedostatak statističkih tablica u dodatku onemogućio je EK procjenu, posebno makroekonomskih i fiskalnih programa. To se u nešto manjoj mjeri odnosi na ključne strukturne izazove i dio reformskih prioriteta, o kojem je EK dobila sveobuhvatnije detalje", navodi se u ocjeni EK od 22. aprila ove godine.

EK je ocijenila da je scenario oporavka pretjerano optimističan, s obzirom da je lani BDP pao 15,2 odsto, kao direktna posljedica uticaja pandemije na ekonomiju koja se oslanja na turizam. Osnovni scenario ekonomskih reformi predviđa oporavak ekonomije ove godine, a povratak na pretkrizu naredne.

Baziran je na završetku prve dionice auto-puta i oporavku turizma, što bi trebalo da smanji deficit tekućeg računa, čineći neto izvoz ključnim pokretačem rasta.EK ocjenjuje da je rizik kašnjenje u vakcinaciji, a očekuje se i da će kreditna aktivnost ostati niska, jer se povlače mjere u vezi s krizom.

Izvor: rtcg