Neradna nedjelja pred Ustavnim sudom

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Zakon je usvojen u julu a ovaj član, kako je određeno, stupa na snagu 15. oktobra pa će prva neradna nedjelja za trgovine biti 20. oktobar.Kod Ustavnog suda procedura je da prvo tročlano vjeće odlučuje da li je inicijativa uredna, a na tu sjednicu mogu da pozovu predlagače inicijative i autore osporenog zakona.

Ako vijeće potvrdi inicijativu, ona se uvrštava u dnevni red neke od narednih sjednica Ustavnog suda.

Ta procedura rijetko traje kraće od šest mjeseci a najčešće od godinu do dvije, tako da će neradna nedjelja za trgovine svakako potrajati.

Iz Unije poslodavaca “Vijestima” su kazali da smatraju da je ovaj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava Crne Gore koji jamči slobodu preduzetništva koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

 

 

 

Izvor:rtcg