Kovid i dalje prijetnja po zdravlje

U petak je održana 14. sjednica SZO Komiteta za vanredne situacije. Na temelju preporuka ovog tijela, generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus donio je odluku da Kovid-19 i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje na globalnom nivou i to visokog nivoa, saopštila je u izjavi za China Media Group šefica Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović.

Kina je od 8. januara ukinula obavezan karantin za putnike koji ulaze u tu zemlju, objavila je krajem decembra prošle godine Nacionalna zdravstvena komisija, što je veliki korak prema ublažavanju mjera na granicama, zatvorenim početkom pandemije korona virusa 2020. godine.

Uz najavu ublažavanja procedura za upravljanje korona virusom, kineske zdravstvene vlasti objavile su da će ojačati protokoli za prevenciju i kontrolu epidemije u ključnim institucijama, poput ustanova za starije osobe, uključujući povećanje stope vakcinacije.

Sa druge strane, Na sastanku Komiteta za zdravstvenu bezbjednost EU najavljeno je da Komisija priprema preporuke za zemlje članice i poziva ih da budu oprezne zbog ukidanja ograničenja za putovanje u Kinu.

Brajović kaže da je razumljivo zašto su zemlje oprezne, svaka od njih pokušava, kao i Kina, da zaštiti svoje građane. Ipak, apeluje da se svi suzdrže od bilo kakvog oblika diskriminacije.

"U krajnjoj liniji, zemlje su odgovorne za mjere koje odluče sprovesti. SZO apeluje na zemlje članice da nastave sa testiranjem i nadzorom, kao i implementacijom adekvatnih mjera utemeljenih na procjeni rizika s ciljem smanjivanja uticaja oboljenja na najranjivije segmente populacije, uključujući javnozdravstvene mjere i vakcinaciju u rizičnoj populaciji, a da se pri tome suzdrže od diskriminacije određenih populacija ili grupa", kaže ona.

I ako maske više slabo ko nosi, Brajović podsjeća da pandemija još traje, te da bi svi trebalo da se pridržavaju pravila koja su i dalje na snazi.

"SZO preporučuje učesnicima u putničkom saobraćaju da zaštite sebe tokom putovanja uključujući upotrebu maski u okolnostima kada nije moguće ispoštovati preporuke u pogledu bezbjedne distance.

Ušli smo u četvrtu godinu pandemije od kada su prvi slučajevi obolijevanja od Kovida-19 potvrđeni u Evropi. Vakcinacija je i dalje od krucijalne važnosti, čak i u slučajevima prethodno preležane infekcije SARCOV2 virusom", kaže Brajović.

"Rezultati naših analiza potvrđuju da je nivo zaštite protiv SARCOV2 virusa i obolijevanja od teških formi COVID-19 i hospitalizacije veći u slučajevima kada je osoba vakcinisana i nakon preležanog COVID-a", dodala je.

Navodi da je u toku proteklih osam sedmica od Kovida-19 smrtno stradalo 170.000 osoba širom svijeta.

"Sve su ovo razlozi zašto je važno Insistirati na pet stabilizatora pandemije. Vakcinacija protiv Kovida-19 posebno u populaciji hroničnih pacijenata i starih lica predstavlja okosnicu napora na stabilizaciji pandemije", zaključila je Brajović u razgovoru za CMG.

Podsjetimo, kada je u pitanju Crna Gora, ulazak je dozvoljen bez testova i bilo kakvih ograničenja za turiste. Tako će biti i za one koji dolaze iz Kine.

To je u izjavi za China Media Group saopštio ranije direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

„Nema nikakvih novih sojeva od kojih bi trebalo da postoji bojazan da bi mi uvodili nove mjere. Osim toga epidemiološka situacija u Crnoj Gori je zadovoljavajuća“, kazao je Galić za CMG.

izvor:rtcg