Zdravstveni sistem djeluje kvalitetno i pravovremeno, u CG nema potvrđenih slučajeva zaraze (video)

Vlada razmotrila preduzete mjere protiv širenja korona virusa: Zdravstveni sistem djeluje kvalitetno i pravovremeno, u CG nema potvrđenih slučajeva zaraze
 
Crna Gora je jedna od rijetkih država u kojima nema registrovanih slučajeva zaraze korona virusom, jer je crnogorski zdravstveni sistem kvalitetno i pravovremeno reagovao, sve mjere koje su preduzete na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dale su odlične rezultate, crnogorski mediji su pokazali ozbiljnost i profesionalnost, dok je putem društvenih mreža registrovano širenje dezinformacija i panike – saopšteno je na 161. sjednici Vlade Crne Gore kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.
 
Na sjednici čijoj su prvoj tački na temu informacije o preduzetim mjerama protiv širenja korona virusa prisustvovali i novinari javnog servisa Radija i Televizije Crne Gore, crnogorskih štampanih medija i komercijalnih televizijskih emitera sa nacionalnom pokrivenošću predsjednik Vlade je na početku pozdravljajući predstavnike medija ukazao na pojavu širenja dezinformacija iz tzv. „povjerljivih“ izvora precizirajući da je ovih dana kružila informacija da će Vlada danas na sjednici proglasiti vanredno stanje jer navodno ima zaraženih korona virusom.
 
„Kao što vidite – ništa od toga, pa ni vanrednog stanja! Na samom početku želim da saopštim da je Crna Gora i dalje rijetka zemlja u Evropi i šire u kojoj nije zabilježen slučaj korona virusa. To nam daje šanse da iz ove globalne opasnosti iziđemo sa minimumom posljedica“ – rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da su, kako je juče saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, sve do sada testirane osobe negativne te da u Crnoj Gori do ovog trenutka nemamo nijednu osobu zaraženu korona virusom.
 
„Uvaženi građani, poštovane kolege nema povjerljivih i ekskluzivnih informacija. Ovaj vrlo ozbiljan trenutak sa kojim se suočava cijeli svijet traži samo provjerene informacije. A njih jedino mogu dati nadležni državni organi, nikako pojedinci ili organizacije koje traže pet minuta slave. Mediji i svi društveni činioci koje ovo pitanje s pravom opterećuje, imaju posebnu ulogu u oblikovanju informacija i uopšte javnog raspoloženja i atmosfere. Pozivam ih da nam pomognu. Doprinos svih nas mjeri se i odgovornošću u oblastima u kojima djelujemo – zaustavimo propagandu, presijecimo lažne vijesti, eliminišimo dezinformacije u korijenu“ – kazao je predsjednik Vlade.
 
 
 
Tužilaštvo da reaguje na širenje panike
 
Premijer Duško Marković je ocijenio da su klasični mediji bili na visini zadatka i da su ti mediji i Vlada na zajedničkom kursu, ali da je zabilježeno širenje dezinformacija i panike prvenstveno putem društvenih mreža.
 
 
 
 
„Sinoć su bile akcije privođenja ljudi koji su učestvovali u kampanji dezinformacija koje su juče izazvale paniku. I imali smo neodgovoran ili nedovoljno odmjeren odnos tužilaštva prema tim slučajevima. Ovo je prilika da pozovemo tužilaštvo da se vna isti način kao i mi odnosi prema ovom važnom pitanju za državu, njene građane, posebno kad je u pitanju zdravlje, ukupni javni interes, i ekonomija a to znači standard i život“ – rekao je premijer.
 
Dodao je da je Zakon jasan da je izazivanje panike i uznemirenja građana krivično djelo koje ima posebne elemente težine i odgovornosti ako se sprovodi putem medija i sredstava javnog obavještavanja.
 
„Tako da treba organizovati sastanak sa državnim tužilaštvom i sa nosiocima sudske vlasti i ukazati im da ovaj problem nije samo briga Vlade, izvršne vlasti i institucija nego sistema i države u cjelini“ – rekao je predsjednik Vlade.
 
 
 
 
Preduzete mjere dale rezultate, slijedi pooštravanje
 
Ministri zdravlja dr Kenan Hrapović, unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i ekonomije Dragica Sekulić informisali su Vladu o mjerama koje su do sada preduzete na sprečavanju širenja korona virusa u našoj zemlji. Vlada je informisana da je naša zemlja u stalnoj komunikaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, da se sprovodi zdravstveno-sanitarni nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, da je razvijen plan rada zdravstvenog sistema u ovim okolnostima, da naša zemlja posjeduje svu potrebnu dijagnostiku, da je uspostavljen sistem sprovođenja zdravstvenog nadzora nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju, da je granična policija dobila instrukcije za provjeru i potrebnu zaštitnu opremu kao i da su se veletrgovci još ranije snabdjeli dovoljnom količinom robe široke potrošnje.
 
„Sve navedene aktivnosti sprovedene su u cilju zaštite zdravlja stanovništva Crne Gore. Činjenica da još nemamo importaciju virusa u Crnu Goru, daje nam za pravo da kažemo da smo adekvatno i pravovremeno preduzeli neophodne mjere. Trudićemo se da stepen agilnosti u ispunjavanju svih obaveza držimo na visokom nivou sve dok ova pošast koja je zadesila čitav svijet ne bude iza nas“ – kazao je ministar Hrapović.
 
Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša najavio je predlog još oštrijih mjera u sprečavanju širenja korona virusa. Mjere koje će biti predložene, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje, su zabrana svih okupljanja uključujući i pozorišne i bioskopske predstave, zatvaranje škola i fakulteta na 15 dana kao, zatvaranje manjih graničnih prelaza, zabranu uplovljavanja kruzera i druge.
 
 
 
Ključ uspjeha: odgovoran zdravstveni sistem i disciplina građana
 
Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao, zaključujući raspravu, da je ključ uspjeha odgovoran odnos zdravstvenih radnika u kombinaciji sa disciplinom građana.
 
„Fokus treba da bude na rasterećivanju zdravstvenog sistema na način da preduzmemo sve neophodne mjere kako bi ograničili širenje virusa kada se pojavi. Zdravstveni sistem mora da se bavi onima kojima je istinski potrebna pomoć. Za sada je potrebno pratiti uputstva Instituta za javno zdravlje jer se jedino na taj način – odgovornim odnosom prema sebi i drugima, može ograničiti eventualno širenje virusa. Sistem zdravstva ima jasno definisane obaveze, i u tom dijelu ne smije biti prostora za bilo kakav propust – pozivam sve zdravstvene radnike da postupaju u skladu sa etikom i pravilima struke. Građani moraju da se povinuju nalozima i preporukama vlasti – zdravstvenih i drugih – i da ne dopuste da budu vinovnici prenošenja virusa, posebno s vani. Svuda oko nas su zemlje koje bilježe ovu pojavu, i ključni rizik su upravo građani i njihova mobilnost. Važan je segment naša samodisciplina, primjena zdravstveno-sanitarnih preporuka, higijenski režim i smanjivanje svakodnevnih rizičnih aktivnosti. Nijedan zdravstveni radnik ne može biti od pomoći građanima, koliko to mogu biti savjesni ljudi, samima sebi, svojim porodicama i društvu u cjelini“ – rekao je na sjednici Vlade premijer Duško Marković.
 
 
 
 
 
Saopštenje i foto: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Tekst objavila: Sanida Kajević