Ćorović: "FDA najavljuje bogato kulturno i festivalsko ljeto u Bijelom Polju" (video)

Bijelo Polje će narednih dana biti domćin nekoliko pozorišnih ansambala iz više gradova naše zemlje, a publika će biti u prilici da pogleda pet pozorišnih predstava, koje će biti izvedene u okviru 53. Festivala dramskih amatera,  saopštio je danas direktor Centra za kulturu, Jasmin Ćorović.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Ćorović je istakao da je sve spremno za ovu tradicionalnu pozorišnu manifestaciju koja počinje u ponedjeljak, a kojom se i najavljuje bogato kulturno i festivalsko ljeto u Bijelom Polju.

“Publiku očekuje jedan bogat program, u okviru kojeg će moći da pogledaju pet  predstava, kao i predstave u okviru pratećeg programa festivala. Festival će početi u ponedjeljak izložbom slika Irene Vuković, a nakon svečanog otvaranja festivala slijedi predstava KIC-a “Budo Tomović” Dodestova radionica glume Po motivima bajke “Crvenkapa” brace nGrim u režiji Sejfa Seferovića. Drugog dana festivala u 12 časova biće odigrana predstava za djecu “Ružne riječi” u izvedbi Dramskog studija”!Nada” koju je režirao Petar Novaković, u večernjim satima u takmičarskom dijelu publika će imati priliku da odgleda predstavu nikšićkog KKC Akorda “Alibi”Vasa Lalićevića.U srijedu u popodnevnim satima Dramski studio JU CK “Husein Bašić” iz Plava izvešće predstavu Tode Nikoletića “Siromašni princ”, u 18 časova biće upriličen koncert učenika Muzičke škole iz Bijelog Polja, dok će predstava pljevaljskog pozorišta “Boing-Boing” u režiji Jovana Jelovac Cavnić biti izvedena u 20 časova. U 12 pčasova u četvrtak Dramski studio OŠ”Vladislav Sl. Ribnikar” izvešće predstavu “Crvenkapa” u režiji Zagorke Rakonjac, od 18 časova slijedi još jedan koncert učenika Muzičke škole, dok će predstava Studentskog teatra iz Podgorice”Sekretarijat za sufinansiranje žirafa” Dragabna Koprivice biti izvedena u 20 časova. I za poslednji dan festivala, u petak, planirana je promocija monografije “Pozorište u Crnoj Gori” na kojoj će govoriti Vesna Tripković Samardžić i Slavojka Marojević. Od 19 sati predstaviće se Bjelopoljsko pozorište sa predstavom “Višnjik” po tekstu Antona Čehova u režiji Moamera Kasumovića, dok će u nastavku večeri u čast nagrađenih biti odigrana predstava “Život je loto” u režiji Bojana Lazić” istakao je Ćorović.

Ćorović je dodao da će Centar za kulturu i ove sezone imati bogat kulturni program gdje će pored promocija knjiga, izložbi slika, pozorišnih predstava stati i iza Internacionalnog festivala tamburaškjih orkestara koji će se tradicionalno održati krajem jula.

“Mi se trudimo da izađemo u susret prije svega publici koja je navikla da posjećuje kulturne manifestacije, naročito tokom ljeta u Bijelom Polju,pa se tako nadamo da ćemo ove godine zabilježiti veliku posjećenost” kazao je Ćorović.

On je kazao da je Centar za kulturu ove godine ustanovio i regionalnu književnu nagradu „Ćamil Sijarić“ za nabolje prozno djelo u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Savjet Centra za kulturu imenovao je petočlani žiri za ovu Nagradu – dva člana iz Crne Gore i po jedan iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Članovi žirija su istovremeno i selektori za svoje države i predlažu tri do pet proznih knjiga iz svojih država. Selektori za Crnu Goru Kemal Musić i Draško Došljak predložili su knjige Balše Brkovića – Aurora, Marinka Vorgića – Prazni grobovi i Nikole Nikolića – Posijecite visoko drveće.

Selektorica za Bosnu i Hercegovinu Dijana Hadžizukić predložila je knjige    Amila Kahrović Posavljak – Škriptaji kože, Zlatko Topčić – Anadolovo pismo, Damir Ovčina – CVII i Almir Imširević – Zlatni geler dok je selektor za Hrvatsku Sinan Gudžević predložio je knjige  Borisa Dežulovića – Bili libar 2, Miljenka Jergovića – Rat, Namika Kabila – Beskućnik, Eve Simčića – Četiri lakta unutra i Dore Šustić – Psi. Selektor za Srbiju Petar V. Arbutina predložio je sljedeće knjige: Bojan Savić Ostojić – Vreme vode, Đorđe Sibinović – Mandat, Svetislav Basara – Rekapitulacija, Vladan Matijević – Pakrac i Vladimir Pištalo – Pesma o tri sveta” istakao je Ćorović.

On je najaviop da će širi izbor za Nagradu „Ćamil Sijarić“ bite poznat početkom septembra, uži izbor početkom novembra, dok će nagrada „Ćamil Sijarić“ biti svečano uručena 18. decembra ove godine u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i audio realizacija:Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević