Predstava "Izložene" izvedena večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu

U okviru projekta "Izloženo nasilje" ,koji sprovodi Juventas, Help - Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, večeras je u Centru za kulturu izvedena predstava ''Izložene", koju je u koprodukciji Nezavisne scene "Bunt" i Centra za kulturu Tivat režirala Sandra Vujović.

“Predstava "Izložene" bavi se veoma osjetljivom temom rodne ravnopravnosti, a kroz promišljanje patrijarhalnih matrica i uvjerenja, skreće pažnju na sve oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, a kojima su svakodnevno izložene. Ovom predstavom se preispituje i uticaj tradicije na kreiranje negativnih obrazaca ponašanja, koje usvajaju generacije, jedna za drugom, a upravo oni čine u najvećem svom dijelu diskriminatoran odnos prema ženama. Riječ je o angažovanoj predstavi, filozofskom, epskom teatru koji ukazuje da ovo nije samo problem našeg društva, već problem globalnih razmjera” kazali su organizatori.

U predstavi igraju: Anđelija Rondović, Jelena Laban, Anđela Radović i akademska slikarka Marija Radusinović. Nakon izvođenja predstave, održana diskusija na temu "Izloženo nasilje" na kojoj su rediteljka, glumice i istaknuta građanska aktivistkinja Sabina Talović razgovarale sa publikom o genezi nasilja nad ženama.

Projekat ”Izloženo nasilje” predstavlja istraživačko-umjetničku platformu koja, kroz izvođenje predstave “izloŽENE”, analizira istorijske činjenice i genezu problema neravnopravnog položaja žena u Crnoj Gori, posebno targetirajući one žene koj su dio javnog života i, kao takve, svakodnevno su izložene diskriminaciji, mizoginiji i seksizmu.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović