Predstava ''Izložene" 2. aprila u Centru za kulturu

Predstava ''Izložene", koju je u koprodukciji Nezavisne scene "Bunt" i Centra za kulturu Tivat režirala Sandra Vujović, biće izvedena na sceni bjelopoljskog Centra za kulturu u utorak, 2. aprila, sa početkom u 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

Predstava se izvodi u okviru projekta "Izloženo nasilje".

U predstavi igraju: Anđelija Rondović, Jelena Laban, Anđela Radović i akademska slikarka Marija Radusinović. Nakon izvođenja predstave, održaće se diskusija na temu "Izloženo nasilje" na kojoj će rediteljka, glumice i istaknuta građanska aktivistkinja Sabina Talović razgovarati sa publikom o genezi nasilja nad ženama. Predstava "Izložene" bavi se veoma osjetljivom temom rodne ravnopravnosti, a kroz promišljanje patrijarhalnih matrica i uvjerenja, skreće pažnju na sve oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, a kojima su svakodnevno izložene. Ovom predstavom se preispituje i uticaj tradicije na kreiranje negativnih obrazaca ponašanja, koje usvajaju generacije, jedna za drugom, a upravo oni čine u najvećem svom dijelu diskriminatoran odnos prema ženama. Riječ je o angažovanoj predstavi, filozofskom, epskom teatru koji ukazuje da ovo nije samo problem našeg društva, već problem globalnih razmjera.

Projekat ”Izloženo nasilje” predstavlja istraživačko-umjetničku platformu koja, kroz izvođenje predstave “izloŽENE”, analizira istorijske činjenice i genezu problema neravnopravnog položaja žena u Crnoj Gori, posebno targetirajući one žene koj su dio javnog života i, kao takve, svakodnevno su izložene diskriminaciji, mizoginiji i seksizmu.

Predstava „izloŽENE“ realizuje se kroz projekat „Izloženo nasilje“ koji je podržan kroz projekat „U pravo vrijeme“ a sprovodi ga Juventas, Help - Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. U okviru projekta "Izloženo nasilje" predstava je odigrana u Mojkovcu, Kolašinu, Andrijevici, Pljevljima, Plavu.

Saopštenje: JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo''