Edukovali mlade o problemu zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju (video)

U cilju podizanja svijesti srednjoškolaca o problemu zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju, nevladine organizacije Novi poredak i Korak promjene u proteklih pet mjeseci realizovale su niz edukativnih aktivnosti, u okviru projekta ,,Um na drum - droga i alkohol ne”.

Uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore već je održano pet radionica za srednujoškolce iz Bijelog Polja, Mojkovca i Andrijevice, a planirana je još jedna edukativna radionica sa 20 vršnjačkih edukatora, saopštila je profesorica Danka Gurešić.

Gostujući u Promo emisiji, Radija Bijelo Polje, profesorica Gurešić je istakla da su sve radiance protekle uspješno, te da su rezultati već sada vidljivi.

“Tema zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanici, posebno u saobraćaju, nije dovoljno zastupljena u formalnom obrazovanju, djeca dobijaju jako malo informacija, tako da smo smatrali da je jako značajno, pa čak i neophodno, da edukujemo mlade. Ciljna grupa su bili srednjoškolci, učenici trećeg razreda, koji u toku godine pune 18 godina, pa je nekako postalo uobičajeno da odmah polažu vozački ispit i postaju aktivni učesnici u saobraćaju. Održano je pet radionica u kojima je učestvovalo oko 100 učenika, a radili smo ne samo sa mladima iz Bijelog Polja, već i sa srednjoškolcima iz Mojkovca i Andrijevice. Sve radionice su bile interaktivnog tipa, a pored mene, vodio ih je i profesor Tomislav Tomović, imali smo i power point prezentacije, djeca su mogla da se uključuju, postavljaju pitanja, govore o svojim i iskustvima ljudi iz njihove okoline, tako da smo zaista zadovoljni”, istakla je Gurešić.

Ona je kazala da posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji, te da su upravo oni i insistirali na tome tokom dosadašnjih pet mjeseci realizacije projekta ,,Um na drum - droga i alkohol ne”.

“Mi smatramo da je ključ u prevenciji, da su mnogo važne preventivne aktivnosti, jer negdje se sve institucije bave represivnim mjerama, reaguju kada već dođe do problema. Međutim, prvo moramo raditi na rješavanju uzroka, jer jedino tako se može smanjiti broj slučajeva saobraćajnih nezgoda i nesreća, do kojih sve češće dolazi zbog konzumacije alkohola i psihoaktivnih supstanci. Zato smo mi tokom ovih radionica pokušali da upozorimo mlade na opasne posljedice, često i tragične krajeve takvih situacija, u kojima nije ugrožen samo život onih koji to konzumiraju, već i životi nedužnih ljudi. Iako su na početku mladi bili prilično rezervisani, činilo im se da znaju dovoljno, uspjeli smo da otklonimo tu zabludu, koja je uopšte zastupljena kod svih, da alkohol u malim količnima utiče pozitivno. Ali zaista nije tako, jer je koncentracija znatno niža, slabi moć opažanja i percepcije, a znamo da je nekada i najmanji djelić sekunde presudan”, navela je profesorica Gurešić.

Istakla je i da je jako važno da se u rješavanje ovog problema uključi i porodica, obrazovne ustanove kroz vannastavne aktivnosti, ali i druge institucije.

“Sinergija i saradnja su ključne, jer je riječ o javno-zdravstvenom problemu, koji pogađa sve, a statistika pokazuje da je sve više saobraćajnih nezgoda i nesreća, od kojih se mnoge završe tragično”, naglasila je ona.

Najavila je da će u sklopu projekta ,,Um na drum - droga i alkohol ne” biti održana još jedna radionica na kojoj će edukatori biti upravo vršnjaci.

“Odabrali smo njih 20 najaktivnijih i zaista smatramo da je važno da se i oni nađu u ulozi edukatora,  s obzirom da u tom periodu adolescencije mladi zaista imaju veliki uticaj jedni na druge, a time ćemo ujedno obezbijediti i održivost projekta”, poručila je Gurešić.

Saopštila je i da će kreirati predloge za izmjenu Krivičnog zakonika, vezano za djela iz domena saobraćaja, poručujući da je potrebna oštrija kaznena politika.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević