,,Dr Asim Dizdarević nije bio samo persona, već čitava institucija znanja, profesionalizma i plemenitosti“ (video)

Komemorativna sjednica povodom smrti uglednog ljekara, bivšeg potpredsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika Opštine Bijelo Polje, velikog humaniste Asima Dizdarevića, održana je danas u Centru za kulturu.

Minutom ćutanja, veliki broj sugrađana, kolega i prijatelja odao je posljednju poštu Dizdareviću, a otvarajući komemorativnu sjednicu, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da je teško pronaći jake i dostojanstvene riječi da se opiše životni i radni put dr Asima Dizdarevića.

,,Dr Asim nije bio samo persona, već čitava institucija znanja i profesionalizma, plemenitosti i cijele gospoštine kojom je plijenio. Sam pomen njegovog imena izaziva kod svakog od nas duboko i uzvišeno poštovanje prema ljudskoj gromadi kakav je bio Asim Dizdarević. Bio je paradigma medicinske etike, jedan od onih ljekara zbog kojeg se medicina naziva humanim pozivom. Ugledna starogradska porodica iz koje je potekao prenijela mu je vaspitanjem visokomoralni kodeks, koji je on usvojio i primjenjivao, po kome je pomoć čovjekovih prostora, pogođenih nedaćama i bolestima, u uvijek oskudnim uslovima, najuzvišeniji zadatak koji visokomoralnom čovjeku i pripada. Pamte Bjelopoljci da je njegova kuća uvijek bila otvorena besplatna ordinacija za svakog nevoljnika, bez obzira na porijeklo, pripadnost ili materijalni status“, istakao je Smolović, uvjeren da će buduće generacije pamtiti ovakve moralne gorostase.

Generalna direktorica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, podsjetila je da je dr Asim Dizdarević volonter Crvenog krsta bio od 1961. godine, a funkciju predsjednika Crvenog krsta obavljao je od 2002. do 2010. godine.

,,Naročitu ulogu sa potvrđenim senzibilitetom humaniste i crvenokrstaša, dr Dizdarević ima na planu međunarodne saradnje, građenja i njegovanja prijateljstava i solidarnosti sa nacionalnim društvima pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata Crveni krst Crne Gore obnavlja status nezavisnog nacionalnog društva u Crnoj Gori. Svojom etičnošću, humanizmom i najvišim moralnim osobinama, primarijus dr Asim Dizdarević ostavlja dubok ljudski trag u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore. U našoj organizaciji će mnogo nedostajati, a njegovo ime, ne samo kao predsjednika, nego kao čovjeka, ostaće dugo da se pamti“, navela je Dubak na komemoraciji.

Od doktora Dizdarevića oprostila se u ime kolega i prijatelja i dr Zilha Idrizović, koja je kazala da se ovaj ugledni sugrađanin pokazao kao izuzetan čovjek i humanista spreman da pomogne i svakom izađe u susret svojim velikim medicinskim znanjem.

,,Ne samo u zdravstvenim ustanovama gdje je radio, takav je bio i kada je u pitanju bio njegov dom. Takvim radom, dr Asim Dizdarević je kod svojih sugrađana i kolega zaslužio kult nenametnutog autoriteta. Postoji proces pamćenja i zaborava, pamte se značajni a dobri ljudi, vrsni stručnjaci u svom poslu, a tom plemenitom skupu, bez svake sumnje, pripada vaš i naš dr Asim. Vrhunski stručnjak, omiljeni čovjek i ljekar koji nam je ostavio lijepe pouke o životu, koje je svojim životom i dokazao. Iako osjećam veliku tugu i prazninu zbog njegovog odlaska, opraštam se od njega sa osjećajem duboke i iskrene zahvalnosti, kao uzor generacijama ljekara, koliko je odricanja, pregalaštva, posvećenosti i ljudskosti potrebno u ljekarskoj profesiji“, navela je dr Idrizović.

Dr Asim Dizdarević biće sahranjen danas na groblju Lješnica u Bijelom Polju.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić