Bogavac: Bijelo Polje zaslužuje stabilnog prvoligaša i to je cilj za koji se borimo (video)

Bijelo Polje ima dugu i bogatu fudbalsku tradiciju i zaslužuje stabilnog prvoligaša, a mi ćemo učiniti sve da opstanemo u društvu najboljih, poručio je šef stručnog štaba Jedinstva, Vuko Bogavac.

Nakon što su jesenji dio sezone završili na šestom mjestu na tabeli, sa 23 osvojena boda, trener Bogavac je kazao da će u proljećenjem dijelu šampionata biti teže doći do bodova, ali i istakao da neće odustatiti.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, Bogavac je kazao da su još prošle sedmice otpočeli trenažni proces, a za sada, kako je kazao, sve dobro funkcioniše, uprkos otežanim izazovima za rad.

„Trenažni proces funkcioniše otežano, zbog uslova u kojima Jedinstvo trenira već dugi niz godina, bez pomoćnog terena, ali se snalazimo, treniramo u sali, na atletskoj stazi, u teretani, odlazimo do Mojkovca, juče smo bili i do Berana, ali snalazimo se kako možemo. Ovaj uvodni period polako prolazi, igrači su jako opterećni trčanjem, fizičkom pripremom, to im teško pada, jer smo imali pauzu od 35 dana, međutim, izdražavju sve napore, tako da sam za sada zadovoljan kako to izgleda. Svaki segment je jako bitan - fizička priprema, taktička, tehnička, snaga, sve to kada se sabere trebalo bi u proljećnjem dijelu prvenstva da nam bude jedan kvalitet više. Nama je i cilj da se za proljećnji dio prvenstva jako dobro fizički pripremimo,  jer na samom startu prvenstva, od 18. februara do 18. marta, kada slijedi pauza od dvije sedmice zbog reprezentacije, biće odigrano čak sedam utakmica, tako da će biti jako naporno, a preduslov za dobre rezulattae je fizička priprema. Ipak, mi ćemo se potruditi da i svi ostali segmenti budu na nivou, jer svi imamo zajednički cilj, a to je opstanak u ligi“, istakao je Bogavac.

On je najavio da će već u subotu, 28. januara, otputovati u Budvu, gdje će nastaviti sa pripremama, a do 9. februara odigraće i pet kontrolnih utakmica.

„Već od subote prelazimo na drugio dio priprema, odlazimo na crnogorsko primorje, tačnije u Budvu, gdje ćemo biti sve do 9. februrara, a tokom tog perioda ćemo odigrati pet kontrolnih utakmica. Već 29. januara igramo sa Petrovcem, 31. protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca, za 3. februar zakazan je meč protiv Zlatibora, 6. igramo sa Otrantom iz Ulcinja, a 9. februara nam je generalna borba protiv Koma. Taj drugi dio priprema sigurno neće biti lak, na svaka dva dana imaćemo utakmice, ali svim igračima, posebno tokom prva tri, četiri meča, pružićemo podjednaku minutažu, kako bi imali dovoljno prostora da se nametnu, da se izbore za tu startnu jedanaestorku. Ali, ekipu ne čini 11 igrača, tokom jeseni imali smo situaciju da oni koji su bili predviđeni kao starteri, nažalost se nijesu izborili, a neki drugi su iznendaili, došli do mjesta prvotimca, ali vidjećmo kako će sve izgledati, stručni štab i ja ćemo procijeniti ko će igrati“, naveo je šef stručnog štaba FK Jedinstvo.

Bogavac je saopštio i da su se ekipi pridružili Muzurović, koji je i ponikao u Jedinstvu, kao i igrač iz Kolumbije, Faver Duvan Hurtado, ali i istakao da za sada nema većih pojačanja.

„Jako je teško pojačati se u zimskom prelaznom roku, jer je pravilo da igrači u ovom periodu mogu promijenti sredinu samo uz odobrenje kluba, a nijedan klub neće tek tako da se odrekne dobrog i kvalitetnog igrača. Tako da su na tržištu trentno neki igrači koji su napravili neke fudbalske pauze, nijesu igrali jer su imali povredu ili su ostali bez kluba, a mi smo se dogovorili da probamo da se pojačamo sa nekim igračima koji bi nam donijeli kvalitet više. Najbolje bi bilo da u svakoj liniji  - odbrana, vezni red i napad, dovedemo po jednog igrača, jer su moguće povrede u proljećnjem dijelu, tu je i problem sa žutim kartonima, ali vidjećemo kako će se situacija odvijati. Trenutno je tu Muzurović, bjelopoljsko dijete, igaraao je za Titograd, Budućnost, Mornar, Dečić, a tu je i jedan igrač iz Kolumbije Faver Duvan Hurtado“, rekao je Bogavac, napomonjući da je klub napustio  Marko Bugarin, koji je potpisao za Spartak iz Subotice.

Najveća prednost Jedinstva, kako je i Bogavac istakao, jeste što okosnicu tima već godinu i po dana čine isti igrači, tako da imaju uigran tim, željan novih pobjeda.

„Imamo jako dobru situaciju, na šestom smo mjestu, sa 23 boda, tako da imamo šest više od poslednje plasirane Iskre. To je bodovni saldo koji i nijesmo očekivali, čak smo mislili da ćemo imati 3, 4 boda manje, ali smo u jednom periodu jako dobro igrali, u nekih šest- sedam kola osvojili veliki broj bodova, što nas je podiglo sa poslednje pozicije. Ipak, svejsni smo da neće biti lako, teško će se bodovi osvajati u proljećnjem dijelu prvenstva, mnogo teže nego jesenas, jer se pola lige bori za Evropu, pola za opstanak, tako da su bodvi svima potrebni. Međutim, ja se nadam da ćemo se što bolje pripremiti, jer nas na startu u prvih pet kola očekuju utakmice sa direktnim konkurentima, a bilo bi dobro da već tada stvorimo još bolju situaciju za nastavak prvenstva i opstanak“, naglasio je trener bjelopoljskih fudbalera.

Na startu proljećnjeg dijela šampionata, 18. februara, Bjepoljci gostuju Arsenalu iz Tivta, potom dočekuju Petrovac i Jezero, nakon čega slijedi gostovanje Mornaru, utakmica protiv Iskre u Bijelom Polju, a onda dvije teške utakmice - protiv Budućnosti u Podgorici i Dečića u Bijelom Polju.

„Biće teško, ali spremni smo, imamo veliku podršku Ultrasa i publike i vjerujem da će Jedinstvo, uz izgradnju pomoćnog terena, zaista biti stabilan prvoligaš“, poručio je šef stručnog štaba, Vuko Bogavac.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realiazacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević