U ORGANIZACIJI NVO NOVI POREDAK ODRŽAN OKRUGLI STO O PREPREKAMA OSI U SAOBRAĆAJU

U nastavku realizacije projekta ,, – Slobodni u kretanju- Ravnopravni u saobraćaju” koji implementira NVO Novi poredak u partnerstvu sa NVO Korak promjene, u press sali hotela Franca održan je okrugli sto sa osobama sa invaliditetom.

Na okruglom stolu su mapirane potrebe OSI u saobraćaju, prepreke sa kojima se susreću prilikom kretanja i izvršeno je evidentiranje kritičnih tačaka vezano za mobilnost OSI u saobraćaju. Donešeni su zaključci da je neophodna proaktivnija reakcija nadležnih organa i institucija kako bi se poboljšala saobraćajna infrastruktura kao preduslov za unapređenje položaja OSI po pitanju bezbjednosti i nesmetanog kretanja u saobraćaju.

Evidentirane su mnogobrojne prepreke sa kojima se OSI suočavaju, a neke su posebno istaknute. Semafori u gradskom područiju svojom neadekvatnom signalizacijom ugrožavaju bezbjednost svim licima, a posebno osobama sa fizičkim invaliditetom na način što je jako kratko vrijeme zelenog svjetlosnog signala za pješake, a istovremeno je iz suprotne strane raskrsnice vozačima omogućen saobraćaj koji dodatno ugrožava bezbjednost svih pješaka, a posebno OSI. Ovo se naročito odnosi na semafor u užem gradskom području ( pješački prelaz od Cosmeticsa prema autobuskoj stanci i iz pravca ulice ,,Slobode” prema glavnoj magistrali.)

Sve glavne saobraćajnice, nakon renoviranja centra grada i podizanja ivičnjaka predstvaljaju problem za kretanje i bezbjednost OSI. - Autobuska stanica usled nedostajuće adekvatne infrastrukture i nesavjesnosti vozača nije bezbjedna za kretanje OSI. Željeznička stanica i stajališta na lokalnom nivou nemaju pristupnu rampu ili platformu kako bi OSI mogle adekvatno da koriste željeznički saobraćaj. Takođe je prisutno i nesavjesno zaustavljanje i parkiranje vozila na pješačkim prelazima i trotoarima kao i zloupotrebe od strane jednog dijela vozaća koji koriste parking mjesta rezervisana za OSI.

Autobuska stanica usled nedostajuće adekvatne infrastrukture i nesavjesnosti vozača (privatnih automobila ili taksi prevoza), nije bezbjedna za kretanje OSI. Nema prilagođenih autobusa ili kombija (svi su visokopodni), kao ni prilagođenih taksi vozila, koji bi OSI,  korisnicima invalidskih kolica ili dr. otropedskog pomagala omogućili da koriste ove vrste prevoza. 

 

Moderatorka okruglog stola Dragana Božović je istakla da su navedeni problemi samo dio problematike koji opterećuju osobe sa invaliditetom i da je samo zajedničkim djelovanjem NVO sektora i usaglašenim akcijama OSI moguće postići promjene na polju poboljšanja prava osoba sa invaliditetom u saobraćaju.

Milka Šćepanović iz udruženja paraplegičara Bijelo Poje i Mojkovac je posebno istakla da je u narednom periodu potrebna intezivnija saradnja i kontakt sa nadležnim organima i licima koja bi trebalo da rješavaju probleme osoba sa invaliditetom i daju svoj doprinos slobodnijem i bezbjednijem kretanju osoba sa invaliditetom naročito naglašavajući nerešavanje pitanja  lifta za osobe sa invaliditetom u objektu Opštine Bijelo Polje.

Po riječima koordinatora na projektu profesora Radivoja Bogavca predlozi osoba sa invaliditetom će biti u pisanoj formi proslijeđeni Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a na lokalnom nivou i nadležnom sektretarijatu jer je od velikog značaja i da Ministarstva i sve institucije sistema sinhronizovano pruže podršku osobama sa invaliditetom u rješavanju njihovog prava i potrebe da se nesmetano i bezbjedno kreću u saobraćaju. 

U nastavku projekta biće promovisane potrebe OSI putem lokalnih medija i konferencijskog nastupa u cilju što transparentnijeg predstavljanja potreba osoba sa invaliditetom u saobraćaju.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kapitalnih investicija Crna Gore.        

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak