Osnovci iz Bijelog Polja uspješni na Festivalu mladih recitatora u Nikšiću

Na Festivalu mladih recitatora Crne Gore, zapažene rezultate postigli su i učenici osnovnih škola iz Bijelog Polja.

Festival mladih recitarora je kulturno-umjetnička  manifestacija, koju već šest godinA organizuje izdavačka kuća ,,Obodsko slovo“, u saradnji sa školama u Crnoj Gori, a ovogodišnji festival okupio je 330 učenika iz 61 osnovne, 27 srednjih škola, kao i fakulteta.

Učenik drugog razreda Osnovne škole ,,Dušan Korać“, Amir Numanović, osvojio je specijalnu nagradu, a predstavio se recitacijom ,,Kako se pišu pjesme“, autora Tode Nikoletića.

,,Amir je dječak koji je talentovan za recitovanje, i uz malo rada sa njim se mogu postići zapaženi rezultati. Nagradu je osvojio u kategoriji od prvog do petog razreda, u konkurenciji 130 učenika iz Crne Gore. Ovo je dobra prilika da se promovišu recitatorske vještine i afirmišu mladi i perspektivni talenti“, kazala je u izjavi za Radio Bijelo Polje, učiteljica u OŠ ,,Dušan Korać“, mentorka Esmana Kajević.

Osnovnu školu ,,Dušan Korać“ na ovom festivalu predstavljala je i učenica petog razreda, Elena Radović, koja je recitovala pjesmu ,,Ne dam da me dresiraju“, Tode Nikoletića, pod mentorstvom nastavnice Sonje Peković.

Specijalnu nagradu za kazivanje poezije osvojila je i učenica Osnovne škole ,,Nedakusi“, Darisa Šukurica, u kategorji od šestog do devetog razreda.

,,Recitovanje je jedan stvaralački čin, umjetnost u kojoj poezija na putu od teksta do glasa doživljava preobražaj. Nije ni malo naivna ni laka, tako da smo ponosni na sve naše učenike, učesnike takmičenja, posebno na našu Darisu koja nas je obradovala ovom nagradom“, kazala je za Radio Bijelo Polje, mentorka  Radmila Nišavić, iz Osnovne škole ,,Nedakusi“.

Učenike je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: glavna urednica izdavačke kuće ,,Zlatna gora“, Marija Nenezić, profesorica književnosti Dragana Baletić, profesorica razredne nastave Nevenka Vulić i direktorica i glavna urednica izdavačke kuće ,,Obodsko slovo“, Miroslava Uljarević.

U kategoriji prvog do petog razreda školu iz Nedakusa predstavljale su učenice Iva Prebiračević i Amina Zeković, uz mentorstvo Denise Čokrlije Erović, dok se u kategoriji od šestog do devetog razreda, pored Šukurice, predstavila i Marija Rmandić, mentorka Radmila Nišavić.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: privatna arhiva, OŠ ,,Nedakusi"