Božović: Potrebno je da gradimo inkluzivno društvo, i da sve institucije imaju sluha za OSI (video)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježen je 3. decembra i u Bijelom Polju, a o realizovanim aktivnostima, u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, govorila je Dragana Božović iz Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, koje je sa NVO ,,Brain" u ime koalcije ,,Savez" organizovalo okrugli sto, povodom ovog bitnog datuma. 

Božović je kazala je potrebno graditi inkluzivno društvo, da sve institucije imaju sluha za OSI, i da svaki pojedinac, kako je kazala, na njih gleda ravnopravno.

,,Sa okruglog stola dobili smo prijedloge da se upute inicijative institucijama, kako bi se unaprijedio naš položaj. Te inicijative su usmjerene u pravcu toga da nam je potreban tumač znakovnog jezika, jer ni jedna instutucija nema taj servis podrške, da Opština pokrene servise podrške gdje bi mogla da crpi sredstva na nacionalnom nivou iz Ministarstva, jer nam zakonska regulativa to dozvoljava. Bilo je priče o izmjenama zakona koji su nama jako bitni“, navela je Božović.

Istakla je da su vidljivi pomaci u položaju OSI, u odnosu na prethodnih deset godina.

,,Bilo je manje zapošljenih lica sa invaliditetom, poslodavci su imali predrasude prema OSI, dok je sad situacija na lokalnom nivou drugačija, i mislim da poslije Podgorice najveći broj lica sa invaliditetom zapošljava Opština Bijelo Polje“, navela je Božović u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“.

Ona je napomenula da je proglas koji je pročitan nakon okruglog stola evidentirao sve probleme sa kojima se trenutno suočavaju lica sa invaliditetom.

Podsjetila je da je Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom već apliciralo za raspisane pozive kod ministarstava.

,,Naročito kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, jer nam je jako važna borba protiv diskriminacije, i kod Ministarstva rada i socijalnog staranja gdje se pružaju servisi podrške, ulazimo u proces licenciranja za još jedan servis podrške. Očekujemo da se raspiše grant, gdje ćemo moći da zapošljavamo lica sa invaliditetoom, a očekujemo i da lokalna samouprava raspiše poziv, a aplicirali smo i kod par donatora“, istakla je Božović.

Božović je objasnila da koalicija ,,Savez“ ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom.

,,Lokalna samouprava je do marta, kao redovni rad pomagala mjesečno organizacije OSI koje čine savez, u iznosu od 150 eura, a od marta je iznos povećan na 250 eura. Htjela bih ovom prilikom da se zahvalim lokalnoj samoupravi jer je imala razumjevanja da nam poveća sredstva, koja su nam jako bitna“, zaključuje Božović.

Podsjetimo, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana OSI, prisutni su s imali priliku da pogledaju film ,,Naša strana ljepšeg dana“, u kojem glavne uloge tumače djeca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Dnevnog centra ,,Tisa”. Film je realizovala kompanija Modesty MK, u saradnji sa ovim dnevnim centrom, a glavna rukovoditeljka projekta je glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, Branka Otašević.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.