Vojinović: Bijelom Polju je neophodna kvalitetnija strategija razvoja sporta i bolja sportska infrastruktura(video)

Ulaganje u sportsku infrastrukturu preduslov je razvoja sporta i pravljenja vrhunskih rezultata, poručio je dugogodišnji sportski radnik i košarkaški trener, Goran Rika Vojinović.

Gostujući u emisiji “Sportski magazin”, Radija Bijelo Polje, Vojinović je istakao da u Bijelom Polju ima dosta talentovane djece, koja treniraju u košarkaškim klubovima ,,Centar” i ,,Jedinstvo”, ali da zbog loših uslova dolazi do stagnacije mladih igrača.

„Ne zavisi sve od nas, naše želje, od trenera i igrača, već uslovi za rad diktiraju razvoj kluba i napredak igrača. Nažalost, mi se u Bijelom Polju ne možemo pohvaliti  uslovima u kojima funkcionišemo, ne samo košarkaški klubovi, već i svi ostali sportski kolektivi. Zato dolazi do stagnacije u razvoju sportista, a zbog takve situacije mladi nam odlaze, jer nema načina za njihovo napredovanje i sportski razvoj“, upozorio je Vojinović.

On je poručio i da nema više vremena za čekanje, te da je neophodno uložiti maksimalne napore kako bi imali bolju sportsku infrastrukturu.

 „Jer ako želimo da budemo konkurentni, ne samo u Crnoj Gori, već i u regiji, ako želimo vrhunske rezultate, moramo se uključiti svi i naći rješenje za probleme sa kojima se suočavaju naši sportisti i sportski klubovi“, istakao je dugogodišnji sportski radnik i košarkaški trener.

Uprkos brojnim izazovima, KK „Centar“, čiji je Vojinović osnivač, uspješno opstaje već gotovo 20 godina, a u ovoj polusezoni juniori su napravili najbolji rezultat i prvi su na tabeli Sjeverne regije.

„Juniori ’Centra’ su prvi, međutim, ove godine u Sjevernoj regiji funkcionišu samo tri juniorska košarkaška tima, tako da smo uskraćeni za kvalitetnije takmičenje u toj konkurenciji. Upravo je taj podatak pokazatelj ekonomske situacije u klubovima, uslova u kojima funkcionišu timovi u sjevernoj regiji. Poražavajuće je da ni Jedinstvo, kao jedan od najstarijih košarkaških klubova i kao klub koji bi trebalo da bude lokomotiva razvoja košarkaškog sporta, nema juniorsku ekipu“, kazao je Vojinović, dodajući da taj  podatak nije poražavajući samo za Jedinstvo, već za sve klubove sa sjevera, jer neće dobro uticati na razvoj crnogorske košarke.

Juniori „Centra“ u nastavku sezone će se takmičiti i u Super ligi, ali je trener Vojinović rekao da, uzimajući u obzir trenutne uslove za rda, ne mogu biti konkurentni ostalim ekipama.

„U drugom dijelu ćemo vjerovatno nastupati u Super ligi juniora, ali sa četiri- pet termina sedmično u sali OŠ ’Marko Miljanov’, od po sat ili sat i 15 minuta, ne možemo biti konkurentni ni približno drugim timovima, bez obzira na talenat igrača. Jer koliko god su naši juniori talentovani, imaju ozbiljan pristup, ta količina rada nije dovoljna da prevaziđu konkurenciju koju imamo od kluba u srednjoj i južnoj regiji“, naveo je Vojinović, dodajući da nemaju pomoć od lokalne smaouprave, niti saveza, iako su prvi.

Ipak, u kategoriji mlađih pionira takmiči se devet ekipa, što je, prema riječima Vojinovića, odličan broj i dobar temelj za dalji nastavk rada.

„Naši mlađi pioniri i pioniri, možda su i talentovaniji od juniora, bez obzira što su pri dnu tabeli, jer su malđi pionri godinu ili dvije mlađi od svojih konkurenata. Igraju dobro, rade dobro, imamo dosta talentovane djece, ali ponavljam, sve je limitirano uslovima u kojima radimo, a koje hitno moramo unaprijediti“, podvukao je Vojinović.

Naredne godine KK „Centar“ proslaviće veliki veliki jubilej, dvije decenije postojanja.

„Tokom 20 godina rada uspjeli smo da iznjedrimo velika imena crnogorske košarke, to je ono na šta sam najponosniji i što me zaista motiviše da ne odustanem od rada sa djecom“, zaključio je dugogodišnji sportski radnik i košarkaški trener, Goran Rika Vojinović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Video prenos: Ljilja Brajković

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE