Numanović: Medijska pismenost razvija se tokom cijelog života, ali je važno da taj proces počne od ranog djetinjstva (video)

U cilju edukacije mladih o značaju medijske i informacione pismenosti, u okviru projekta „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“, do sada je održano pet edukativnih radionica, saopštila je trenerica u oblasti medijske pismenosti, Elza Numanović.

Gostujući u emisiji „Mediji i građani“, Radija Bijelo Polje, Numanović je kazala da su radionice okupile brojne učenike bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola, tokom kojih su mladi učili o medijima, njihoj ulozi, medijskim sadržajima i njihovom kritičkom tumačenju.

„Od početka ovog projekta, koji realizuje Radio Bijelo Polje, održano je pet radionica, od planiranih šest, koje svojom strukturom podržavaju zamisao intenziviranja edukacije mladih o značaju medijske i informacione pismenosti. Bavili smo se tipovima i vrstama medijskog sadržaja, ciljevima koje mediji imaju, a govorili smo i o medijskoj manipulaciji, lažnim vijestima i tehnikama razotkrivanja takvog neprofesionalnog sadržaja. Takođe, neke od radionica bile su posvećene i slobodi izražavanja, kao i njenim ograničenjima, zatim stereotipima i predrasudama, a sve kao uvod u jednu kompleksnu i izazovnu temu, a to je govor mržnje u medijima i njegove posljedice“, kazala je Numanović.

Ona je istakla da su radionice bile interaktivnog tipa, te da su kroz individualni i grupni rad, kao i brojne testove i kvizove, mladi sticali znanja iz oblasti medija i medijske pismenosti.

„S obzirom da su mladi aktivni korisnici prvenstveno novih medija i društvenih mreža, iskreno njihovo predznanje nije bilo na nivou mojih očekivanja. Ipak, zaista smo vrijedno radili prethodnih sedmica, učili su i na svojim greškama, tako da vjerujem da će po okonačanju i ove poslednje radionice, koja će biti prilika da sumiramo sve naučeno, rezultati zaista biti vidljivi, te da će mladi znati da na pravilan način pristupaju medijima i sadržaju koji im se plasira“, navela je trenerica iz oblasti medijske pismenosti.

Numanović je napomenula i da se medijska pismenost razvija tokom cijelog života, ali i poručila da je veoma važno da taj proces počne od ranog djetinjstva.

„Bez obzira na to koliko se roditelji osjećaju stručnim ili nestručnim za nove tehnologije, kroz redovne razgovore s djecom o svim medijskim sadržajima oni im pomažu da razviju kriterijume kvaliteta. Takođe, pomažu im da nauče da stalno kritički analiziraju, pitajući se ko je napravio određeni medijski sadržaj, za koga, na koji način, i sa kojim ciljem. Roditelji mogu s djecom i da provjeravaju tačnost informacija upoređujući šta različiti izvori kažu o određenoj temi, uključujući i stručnjake relevantne institucije u Crnoj Gori, ali i širom svijeta“, kazala je ona, dodajući da medijska i informaciona pismenost predstavljaju jednu od osnovnih dimenzija moralnog i građanskog obrazovanja.

Ipak, kako je kazala, raduje i ohrabruje to što će učenici osnovnih škola u Crnoj Gori od naredne školske 2023/2024. godine izučavati medijsku pismenost kao izborni predmet.

„Čini se da je to značajan iskorak naprijed u pravcu većeg obuhvata mladih u školama, njihovog osposobljavanja za bolje razumijevanje uloge medija u svakodnevom životu i povećanje njihove sposobnosti da posredstvom medija bolje komuniciraju“, naglasila je Numanović.

Kako bi građani kritički promišljali i aktivno i efektivno participirali u demokratskom društvu, prema riječima Numanović, neophodno je postojanje kvalitetnog informisanja, s jedne strane, i jačanja kapaciteta građana sa druge.

„Slika medijskog okruženja u mnogome se izmijenila pojavom, odnosno, širokom primjenom informacionih i komunikacionih tehnologija, što je omogućilo dostupnost izuzetne količine informacija, ali i sasvim promijenilo način na koji građani dolaze do medijskih sadržaja i na njih reaguju. Danas, kao posljedica tehnološke revolucije, koja je bila intenzivna u protekle dvije decenije, sve su veći izazovi uređenja pozitivnog pravnog okvira i njegove pune primjene. To je izazov sa kojim se i mi suočavamo kao demokratsko društvo, a negdje se nadam da ćemo što prije uspjeti da ga prevaziđemo“, poručila je trenerica u oblasti medijske pismenosti, Elza Numanović.

Podsjetimo, emisija „Mediji i građani” emituje se u okviru projekta „Sprečavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“, koji Radio Bijelo Polje realizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Realizacija emisije: Sanja Dulović, Sanida Kajević, Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE