Bjelopoljski Crveni krst i NVO “KAN” radiće na poboljšanju kvaliteta života starijih osoba

Nevladina organizacija “KAN” u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta pokrenula je projekat ″Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa″.

Projekat, koji finansijski podržava Crveni krst Crne Gore, trajaće deset mjeseci, a u okviru njega biće organizovano osam radionica posvećenih zdravom starenju.

“Već smo organizovali dvodnevnu radionicu, koja je održana u prostorijama Crvenog krsta, a kojoj je prisustvovalo osamnaest starijih sugrađana”, saopštila je socijalna radnica u Centru za njegu starijih, Ivana Bulatović.

Ona je istakla da je cilj radionica da se poboljša kvalitet života starijih osoba, ali i smanji stepen njihove socijalne isključenosti.

 “Cilj ovih radionica takođe je zabava i relaksacija učesnika″, kazala je Bulatović.

Koordinator Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje, Mašan Živković, kazao je da ovo nije prvi projekat koji realizuju sa NVO “KAN”, a poručio je i da vjeruje da će zahavljujući njemu doprinijeti većoj uključenosti starijih sugrađana u život zajednice.

“Radićemo i  na podizanju svijesti i promovisanju socijalne inkluzije starijih osoba i osoba sa invaliditetom”, istakao je je Živković.

On je pozvao sve zaintereosvane da se priključe radionicama.

“Kako bi zajednički doprinijeli da se unaprijedi život naših starijih sugrađana, koje ne treba posmatrati kao pasivne korisnike usluga, već kao društveni resurs koji je potrebno aktivirati I usmjeravati na mogućnosti i potencijale, kao i motivisati ih da doprinesu razvoju zajednice”, poručio je koordinator Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje.

Pored radionica koje su prevashodno namijenjenestarijim osobama i osobama sa invaliditetom, kako je saopštio izvršni direktor  nevladine organizacije “KAN”, Nikola Simović, planirane su i posjete domaćinstvima.

“U drugom dijelu projekta planirano je 150 posjeta domaćinstavima sa ruralnog područja, koja se sastoje od jednog ili dva člana, a koji imaju poteškoće pri kretanju”, najavio je Simović.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Crveni krst Bijelo Polje

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE