Pejović Labudović:" Miodrag Bulatović je unio u crnogorsku književnost karlevalsku logiku i karnevalsko osjećanje svijeta”

Postupak karnevalizacije predstavlja jedno od osnovnih obilježja stvaralaštva Miograga Bulatovića, koji je svojim narativnim tekstovima na izvanredan način unio u crnogorsku književnost karlevalsku logiku i karnevalsko osjećanje svijeta” zaključeno je na večerašnjoj promociji knjige Tamare Pejović Labudović ”Sloboda Menipeje” –Proces karnevalizacije u Bulatovićevom romanu “Heroj na magarcu”.

O knjizi, koja je najnovije izdanje JU Ratkovićeve večeri poezije, govorili su direktor i pomoćnik direktora te ustanove, književnici Dragić Rabrenović i Kemal Musić, kao i autorka.

Kako je kazala Pejović Labudović, knjiga sadrži analizu procesa karnevalizacije,sprovedena na teoretskim stavovima Mihaila Bahtina, u kojoj mjeri ona utiče na konstituisanje dijaboličnog grotesknog univerzuma , svijeta okrenutog naopačke, života koji je iskočio iz kolosjeka, što,kako je kazala, predstavlja romanesknu stvarnost” Heroja na magarcu”.

“Roman “Heroj na magarcu”obiluje likovima koji svojom pojavom i svojim djelovanjem u manjoj ili većoj mjeri, doprinose stvaranju karnevalske atmosfere. Svi likovi modelovani su pod naglašenim uticajem procesa karnevalizacijei upravo takvim načinom kreiranja junaka uspostavljena je osobena romaneskna stvarnost koja ovom književnom djelu daje obilježje menipske satire” kazala je autorka.

Govoreći o izdavačkoj djelatnosti koju je JU Ratkovićeve večeri poezije  pokrenula 2012 godine , Kemal Musić je istakao da je do sada objavljeno oko desetak knjiga posvećenih velikanima pisane riječi sa ovih prostora, Ristu Ratkoviću, Avdu Međedoviću, Ćamilu Sijariću…

“Ovo je treća knjiga o Midragu Bulatoviću u našem izdavaštvu,on jeste pisac čije se stvaralaštvo oslanja na tako zvanu demonologiju i karnevalizaciju. O demonologiji u njegovim djelima pisao prof  dr Dobrivoje Stanojević, a evo o karnevalizaciji izašla je knjiga Tamare Pejović Labudović koja će, siguran sam, biti od velike koristi studentima i svim ljubiteljima Bulatovićeve književnosti” kazao je Musić.

Književnik Dragić Rabrenović je kazao da je u Bijelom Polju institucionalno prepoznat značaj Miodraga Bulatovića i ono što je on zavrijedio do devedesetih godina prošlog vijeka.

“JU Ratkovićeve večeri poezije objavljuje već treću knjigu posvećenu Bulatoviću, Radio Bijelo Polje je objavio njegovu prvu zbirku pod nazivom “Đavoli dolaze”, Centar za kulturu je postavio predstavu” Crveni petao leti prema nebu”, što znači da je on u Bijelom Polju institucionalno priznat, a da njegov politički angažman potiru njegova djela,dokaz je njegova bista u parku pjesnika” istakao je Rabrenović.

Odlomke iz romana”Heroj na magarcu” čitala je Magdalena Smolović.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović