Internacionalni festival kratkih SF filmova predstavljen na bjelopoljskom REFESTICON-u

Internacionalni filmski festival fantastike ,,Galaktički imaginarijum” predstavljen je na devetom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

,,Galaktički imaginarijum” je jedan od rijetkih festivala ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi, koji obuhvata ne samo projekcije filmova, već i konferencije, debate i razne događaje.

Festival su danas u Bijelom Polju predstavili direktor Darius Hupov, kao i direktorica nevladine organizacije koja organizuje ovaj festival, Simona Hupov.

Simona Hupov istakla je da je festival prošle godine održan online, zbog pandemije korona virusa.

,,Zaista smo zadovoljni, bio je jako uspješan, imali smo sjajne goste, a i reakcije publike su odlične”, kazala je Hupov, koja je na čelu organizacije koja se bavi organizovanjem kulturnih događaja i manifestacija, kako za djecu i mlade, tako i za odrasle.

Direktor festivala ,,Galaktički imaginarijum”, Darius Hupov, naglasio je da je to jedini festival ove vrste u Rumuniji, a karakteriše ga  raznolikost programskih sadržaja.

,,U okviru programa prikazujemo naučno-fantastične filmove, kao i serije, a tu su i drugi sadržaji koje nudimo publici. Prošle godine smo prikazivali samo kratkometražne filmove, i to podijeljene u četiri kategorije - Science Fiction, Fantasy, Animation i Director of the future. Planiramo da ove godine prikazujemo i dugometražne filmove, te će biti dodijeljeno osam nagrada, po četiri u obje kategorije", kazao je Darius Hupov.

U nastavku programa ovogodišnjeg REFESTICON-a premijerno će biti predstavljena prva antologija naučne fantastike i fantazije Istočne Evrope ,,Virusna zavjesa”, koju čine priče autora iz deset država.

 

 

Autorka: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić