Skrobonja i Nešić tajnu istoriju pretočili u književnu majstoriju ,,Firentinski dublet“

Goran Skrobonja i Ivan Nešić povezali su tajnu istoriju, triler i horor u zavodljivu književnu majstoriju ,,Firentinski dublet“, u kojoj će uživati svi ljubitelji fantastike, saopšteno je na današnjoj promociji ovog djela.

Roman ,,Firentinski dublet“ nastao je po ideji Ivana Nešića, koju su potom on i Skrobonja zajedno razradili, do te mjere da čitalac ne može prepoznati gdje počinje jedan, a završava drugi.

,,Sve je počelo kada mi je Nešić prije desetak godina ispričao osnovni zaplet u kojem Milovan Glišić inovativnom i do tada nepoznatom metodom profilisanja pomaže srpskoj policija da uhvati Savu Savanovića, za kojeg se ispostavlja da nije vampir, već serijski ubica. Odmah sam vidio da se  u tom zapletu krije daleko kompleksnija ideja koju bi bilo šteta utrošiti na pisanje pripovjetke, pa sam predložio da zajedničkim snagama napišemo roman“, kazao je Skrobonja, dodajući da je ogromnu građu trebalo proučiti, te da su u priču uključene i druge značajne ličnosti srpskog života tog vremena.

O ovoj knjizi sa Skrobonjom je na devetom REFESTICON-u razgovarao Mirko Grdinić, koji je istakao da je ovo djelo neobične sinergije.

 

 

Autorka: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić