Napustili posao i putovali besplatno četiri mjeseca

Par iz Kalifornije Tom i Kejtlin, potrošili su samo 2.400 evra na renoviranje starog dostavnog vozila, a u dizajniranju namještaja i uređivanju vozila učestvovali su zajedno.

Tom Lejk i njegova djevojka Kejtlin Grin, kupili su prije dvije godine kombi, koji je ranije koristila jedna kompanija za dostavu pošiljki, za nešto više od 2.000 evra.

Projekat su započeli u ljeto iste godine, a za renoviranje im je bilo potrebno šest mjeseci budući da su oboje u to vrijeme radili puno radno vrijeme, on kao dizajner, a ona kao socijalni službenik.

U početku prazna limena olupina, sa zarđalim vratima i rupama na karoseriji, pretvorena je u mali dom sa dnevnim boravkom koji se vrlo jednostavno pretvara u bračni krevet, kao i malom čajnom kuhinjom i tušem koji se zagrijeva pomoću solarne energije, a nalazi se van vozila.

Željeći da svoj mali raj učine što je moguće više ekološki efikasnijim, na krov su postavili i solarnu ploču.

"Potrošili smo nešto više od 2.500 evra za renoviranje unutrašnjosti vozila. U to uključujem izolaciju, saniranje poda, i nabavku namještaja", rekao je Tom.

On je po profesiji dizajner, pa je u mnogome pomogao Kejtlin oko planiranja prostora. Ona je veliki ljubitelj videa o "uradi sam" projektima, pa je gledajući klipove na internetu sama radila duborez i ušivala je neke stvari.

"Naš glavni moto je bio da pojednostavimo stvari", rekao je Tom.

Uspjeli su da smanje troškove uređivanja prostora koristeći stara vrata za drvenu konstrukciju kreveta i kuhinje, dok su neke materijale dobili sa Tomovog posla.

Podloga za krevet napravljena je od starog stola za stoni tenis, a dušek su kupili polovan.

Ali tokom šest mjeseci koliko su zajedno uređivali kombi, nije sve išlo tako sjajno.

"Gledali smo dosta instagram profila parova koji žive u kombiju i većina njih su spavali obarajući sjedišta. Tom je previsok i nije bilo šanse da tako namjestimo krevet, tako da nam je uklapanje mjesta za spavanje bio najveći problem", rekla je Kejtlin.

Devet mjeseci obilazili su Evropu

Kada su sredili kombi, oboje su napustili stalne poslove i proveli devet mjeseci putujući po Evropi.

"Otišli ​​smo na putovanje u januaru 2020. godine i želja nam je bila da odemo što je moguće južnije do predjela sa toplijom klimom. Proveli smo mjesec dana u Hrvatskoj, a zatim smo u martu krenuli u Grčku, kada je Hrvatska počela da zatvara prodavnice i škole zbog virusa korona", rekla je Kejt.

Oni su na kraju proveli četiri mjeseca u Grčkoj, prije nego što su otputovali u Italiju i Francusku.

Posjedovanje kombija značilo je da nisu morali da plaćaju nijedan kamp tokom devet mjeseci i za to vrijeme potrošili su samo 3.500 evra.

Njihova priča privukla je pažnju ljudi, pa su odlučili da pokrenu sopstveni Instagram nalog preko kog pomažu ljudima koji žele da sami srede svoje vozilo.

"Oboje smo zaista uživali radeći na svom kombiju, izvukli smo više iz toga nego što smo mislili i dobili smo mnogo komentara od ljudi kojima se svidjelo to što smo uradili", rekla je Kejtlin.

Zajedno su pokrenuli svoj mali biznis, pa su počeli da se bave proizvodnjom namještaja za kombije i kampere, a plan im je da se narednih godina još više prošire.

Oni za sad ne planiraju na novo putovanje, a svoje malo carstvo na točkovima pozajmili su prijateljima, koji u njemu uživaju i obilaze Švajcarsku.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković