Ostrvo na kome svi stanovnici imaju isto prezime

Ošljak je najbliži Zadru, a svojom mediteranskom ljepotom poziva brojne turiste u ljetnjim mjesecima da ga posjete.

Njegova obala duga je svega dva i po kilometra, a naselje sa istim imenom gotovo je tri puta manje. Ostrvo pamti drevna vremena, naseljeno još u doba Rimljana, što dokazuje i crkva Sv. Marije iz šestog vijeka koja se može vidjeti i danas.

Mještani ovo svoje ostrvo zovu još i Lazaret, jer je u 17. vijeku tu bila bolnica koja je služila za izolaciju oboljelih od kuge, što je na žalost dosta blisko današnjoj situaciji. Zanimljiva stvar je da svi mještani imaju isto prezime, Valčić, što i nije baš veliki problem, jer stanovnika ima ukupno, vjerovali ili ne, jedanaest.

Ostrvo je odlična destinacija za aktivan odmor, turiste privlači izdašna vegetacija koja dominira ostrvom. Borovi, čempresi, hrastovi, maslinova stabla i uvale tirkiznog čistog mora ovdje su nešto sasvim posebno, a tek u šetnji možete otkriti o kakvim se prirodnim blagodetima radi.

Međutim, prije nego što se odlučite da posjetite ovo ostrvo budite spremni na dosta pješačenja, jer automobila nema i zabranjeni su, a pored dobre kondicije morate ponijeti sa sobom i zalihe hrane i sve ostale potrepštine, jer na ostrvu nema ni prodavnica i radi samo jedan ugostiteljsko-turistički objekat.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić