Luksuz na pruzi: Voz od stakla namijenjen individualnim kupcima koštaće 350 miliona dolara(video)

Francuski dizajner Tjeri Gogan, koji je na sebe već skrenuo pažnju dizajnom superjahti, ovog puta očarava luksuznim staklenim vozom koji će uskoro postati stvarnost. On je dizajnirao voz sa providnim zidovima a projekat je nazvao “G Trejn”.

Gogan kaže da mu je prvi put ta ideja pala na pamet kada je bio dijete jer su ga vozovi oduvijek fascinirali. Ipak, prilikom dizajna staklenog voza imao je na umu udovicu vlasnika Epla, Loren Povel Džobs. Tjeri Gogan je dizajnirao jahtu Venus koja je dugačka 80 metara i koja je pripadala Stivu Džobsu.

Voz će biti dug 40 metara i imaće 14 vagona. Svaki od njih će biti kao odvojena prostorija u velikoj palati i imaće sve: od sobe za prijem do prostora za boravak, druženje i zabavu. Krila voza će moći da se transformišu u terase gdje će gosti uživati u vrtu.

Eksterijer voza biće napravljen od stakla, odnosno tehnologije koja će kontrolisati providnost. Staklena površina u unutrašnjosti će moći da posluži i kao ekran, odnosno na njemu će moći da se projektuje željeni krajolik ili ambijent.

Za voz, koji će biti napravljen za željeznice u SAD i Evropi, brzina nije toliko bitna koliko udobnost. Kretaće se brzinom od 160 kilometara na čas i u njemu će moći da prenoći 18 gostiju, dok će zabavama moći da prisustvuje mnogo više ljudi. Gogan kaže da je voz namijenjen individualnom kupcu, a ne kompniji. Projekt košta 350 miliona dolara, a za proizvodnju će biti potrebno dvije i po godine.

Putovanje željeznicom, kako se čini, dobija nove dimenzije jer putnici žele da uživaju u predjelima kojima prolaze ali i da to bude na ekološki prihvatljiv način. Trenutno je u pripremi nekoliko vozova i ruta, uključujući italijanski “Dolče Vita voz” koji bi trebalo da ima 10 ruta kroz najpoznatije pejzaže u zemlji, kao i “Midnajt trejns” koji bi povezao Pariza sa 12 evropskih destinacija.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković