U Amsterdamu postavljen prvi most na svijetu napravljen uz pomoć 3D štampača

U četvrtak, 15. jula, holandska kraljica Maksima otvorila je novi most iznad kanala u popularnoj četvrti crvenih fenjera u Amsterdamu. Ono što ovu čeličnu građevinu čini posebnom je činjenica da je to prvi svjetski most napravljen uz pomoć 3D štampača.

Ovaj dvanaest metara dug most napravila je kompanija MX3D, a njegov futuristički dizajn djelo je Jorisa Larmana.

„Ako želite da izgradite estetski dopadljiv most sa neobičnim detaljima koje je teško napraviti na tradicionalan način, 3D štampa se nameće kao dobra tehnologija za tu svrhu“, izjavio je Tim Hurtjens, glavni inženjer u kompaniji MX3D.

Mostom u Amsterdamu moći će da prolaze pješaci i bicikli. Zanimljivo je da su u njega ugrađeni specijalni senzori koji u svakom trenutku mjere opterećenje mosta, njegovu temperaturu i nivo vibracije. Prikupljeni podaci će se analizirati u Imperijal koledžu u Londonu i na osnovu njih će istraživači praviti preporuke za nove slične projekte u drugim djelovima svijeta.

Miša Mos, odbornik u skupštini grada Amsterdama, izjavio je da se nada da će ovaj most u četvrti De Valen privući novu vrstu turista u ovom dijelu grada i tako promijeniti percepciju koju ona ima u svjetskoj javnosti. Podsjećamo vas, ova četvrt je prije svega poznata po legalnoj prostituciji i prodaji marihuane.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković