Osam namirnica koje možete kasno da jedete: Ne goje, a daju osjećaj sitosti

Slane i slatke grickalice iz kesice možete zamijeniti onim grickalicama koje će više prijati vašem organizmu.

Nema ništa slađe od toga da se uveče posle napornog dana smjestite u fotelju ili krevet, pustite film i pripremite grickalice kao neizostavni dio uživanja.

Međutim, mnoge popularne grickalice iz kesice su kalorične i goje.

Nutricionisti preporučuju osam zdravih namirnica koje možete da jedete uveče bez bojazni da ćete se ugojiti.

  1. Sir

Sir je dobra noćna grickalica ako ga jedete umjereno, što znači nekoliko kockica. Sadrži puno proteina tako da će vas zasititi sve do jutra.

Ako se opredijelite za mladi sir, biće to pun pogodak. Naime, mladi sir sadrži puno kazeina, mlječnog proteina bogatog amino-kisjelinama, koji se sporo razgrađuje i povećava osjećaj sitosti.

  1. Humus

Humus je izvanredan izvor proteina, pogotovo ako je domaći. Ako ste gladni, odlična opcija su šargarepa ili štapići celera umočeni u humus.

  1. Grčki jogurt

Istraživanja su pokazala da je grčki jogurt savršen zalogaj u kasnim noćnim satima. Sadrži puno bjelančevina, malo masnoća i malo šećera. Dodajte mu malo voća poput jagoda, kojima je sada vrijeme, kako bi bio još ukusniji.

  1. Krekeri

Napravljeni od cijelog zrna žitarica, krekeri sadrže niskokalorične složene ugljene hidrate. Uz komadić sira, posnog sira ili humusa, ovo je zdrav i zasitan večernji obrok.

  1. Kokice

Možda će vas ovo iznenaditi, ali kokice su zapravo dobra večernja grickalica.

Naravno, ne kokice koje se prave u mikrotalasnoj pećnici, pune putera, već klasične kokice koje ćete napraviti na starinski način, u šerpi, na šporetu. Začinite ih s malo soli, bijelim lukom u granulama ili začinskim biljem.

  1. Jaja

Jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali je puno proteina i daće vam osjećaj sitosti.

  1. Povrće

Isicite šargarepu ili celer na štapiće i grickajte ih umesto čipsa.

  1. Banane

Banane su kalorične, sadrže veliku količinu kalijuma i magnezijuma, pa doprinose osjećaju opuštanja. Takođe, sadrže i melatonin koji će vam pomoći da lakše utonete u san.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić