Vrtić "Suncokrili" pod nadzrom Instituta

Institut za javno zdravlje (IJZ) proteklih dana pojačao je nadzor nad vrtićem "Suncokrili" u Podgorici zbog stomačnog virusa koji je registrovan kod troje djece prethodne sedmice.Iz IJZ ističu da su 16. februara uzeli briseve iz hrane, vode i sa radnih površina, ali da nisu izolovane patogene bakterije.

JPU "Ljubica Popović" obavijestila je Institut o pojavi infekcije u ovom vrtiću.Iz Instituta su istakli da su obavili konsultacije sa nadležnima u JPU "Ljubica Popović" i "Suncokrili", nakon čega su im dali uputstva za sprečavanje pojave i širenja stomačnog virusa.

Naveli su da je u jednoj grupi u vrtiću prošle sedmice jedno dijete imalo stomačne tegobe.“Dijete je bilo hospitalizovano, a nakon oporavka otpušteno kući.

Takođe, evidentirano je još dvoje djece sa blažim stomačnim tegobama. Proteklih dana pojačan je nadzor nad pomenutom grupom i kompletnim vrtićem.

U uzorcima hrane, vode i brisevima radnih površina koje je IJZ uzeo 16. februara nisu izolovane patogene bakterije i virusi. Iz epidemiološke službe Instituta je sugerisano da se u narednom periodu pojača higijena ruku i radnih površina, da se vodi računa o pravilnom od laganju pe lena koje mogu biti potencijalni izvor infekcije i da nas u slučaju bilo kakve sumnje pravovremeno obavijeste.

Informisani smo da u proteklih sedam dana nije primijećeno povećano odsustvo djece iz vrtića zbog virusa. IJZ je potvrđeno da je riječ o sporadičnim slučajevima odsustva djece”, navode iz Instituta.

Izvor: rtcg